De run to the start-trainingen zijn inmiddels begonnen. (Foto: Hans Verberk).
De run to the start-trainingen zijn inmiddels begonnen. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

Hardlopers Run to Start van Marvel op weg naar marathon

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Het lopen van een marathon houdt veel meer in dan het ene been voor het andere blijven zetten. Daar weten Angela Mensink en Maarte van de Laak alles van. Zij stomen bij atletiekvereniging Marvel meer dan dertig hardlopers klaar voor een hele dan wel halve marathon met het trainingsprogramma Run to the start, dat vorige week begonnen is.

Mensink liep zelf nooit de 42 kilometer en 195 meter, maar legde wel verschillende keren de helft van die afstand af. Om zover te komen is een basisconditie nodig, looptechniek en een geoefende romp. Mensink: ,,Deelnemers trainen thuis hun rompstabiliteit. Een belangrijke factor tijdens het lopen.” 

Sterke benen zijn dan wel handig, maar het hele lichaam speelt een rol tijdens duurlopen. De spieren hoeven voor de lange afstand niet per se heel explosief te zijn zoals de stevige ‘hammen’ van sprinters. Het is wel van belang dat ze bestand zijn tegen een eindeloze herhaling van dezelfde beweging. Datzelfde geldt voor de gewrichten. Mensink: ,,Daarom kan niet zomaar iedere hardloper aan dit trainingsprogramma deelnemen. Wie zich in relatief korte tijd wil voorbereiden op een marathon, moet al minstens twee uur achter elkaar kunnen rennen.”

RICHTTIJD

De deelnemers trainen in verschillende groepen. Die zijn ingedeeld naar richttijd. Mensink: ,,Voor de hele marathon gaat de snelste groep voor 3.45 uur, de andere voor 4.30 uur. Wat de halve afstand betreft, mikken we op 1.35 uur en 2.15 uur.”

Doel van alle inspanningen is het voltooien van de afstanden tijdens het hardloopevenement Eindhoven Marathon op 10 oktober. Daarvoor moeten deelnemers een kwart jaar lang driemaal per week aan de bak: op maandag- en donderdagavond, maar ook op zaterdagochtend. Die weekendtraining is niet voor langslapers. ,,We starten om half acht, soms om zeven uur zelfs. Niet zo vreemd, want een duurloop van dertig kilometer voltooi je niet in een uurtje.”

Mensink, die al voor het zesde jaar atleten begeleidt op weg naar het meest klassieke nummer van de atletiek, roemt de saamhorigheid onder de hardlopers. ,,Ze zijn enthousiast en motiveren elkaar. Dat is mooi om te ervaren.”

De grootste beloning wacht in het najaar, als ze in de lichtstad die ene streep passeren, die lijn die vermoeidheid omzet in euforie. Dan vallen alle trainingsschema’s op hun plek.

Wie zich nog aan wil sluiten bij de trainingen, kan zich aanmelden via de website www.avmarvel.nl. Voor leden van de atletiekvereniging is deelname gratis. Niet-leden betalen 65 euro.

OP DE FOTO: Run to the start is inmiddels begonnen. (Foto: Hans Verberk).