What's Up Anne en Eline
What's Up Anne en Eline Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Anne & Eline kliederen met modder tijdens Paks

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

In De Schakel staat een grote bak met zand klaar. En een kan met water. De jongens en meisjes die deelnemen aan de wekelijkse Paks, de kinderkerk van de protestantse gemeente, mogen deze zondagochtend kliederen. Onder begeleiding, dat wel. Terwijl in de kerk de volwassenen luisteren naar de woorden van de dominee, leren de kinderen spelenderwijs over Bijbel en geloof. In dit geval staat het verhaal van Jezus centraal die een blinde man genas door zijn ogen te bedekken met modder. Anne (10) en Eline (7) van Ruremonde vertellen over de Paks.

Wat gezellig hier, wat doen jullie allemaal tijdens de Paks? Anne: ,,We luisteren naar Bijbelverhalen en we knutselen.” Eline vult aan: ,,En we doen soms proefjes.”

Oh ja? Wat voor proefjes dan? Anne: ,,We hebben een keer een hartje ontdooid met een föhn.” 

Waarom deed je dat? Anne: ,,Dat weet ik niet meer.” Moeder Henrike, vrijwilliger bij de kinderkerk, helpt even: ,,Soms, als je het moeilijk hebt, of verdrietig bent, voelt het alsof je hart bevroren is. De warmte van de föhn was de liefde, die kan je hart ontdooien. We deden dit met Pinksteren.” Eline: ,,Ja, en toen mochten we ook een wafel versieren en opeten. En we moesten een keer een ballon opblazen zonder onze handen te gebruiken.”

Wat vinden jullie van het programma van vandaag? Flodderen met zand en water? Eline: ,,Leuk, daar word je lekker vies van.” Anne: ,,Dat vind ik niet leuk, vies worden.”

Ik las dat jullie Paks in november mee heeft gedaan aan het landelijke online spel Sirkelslag Kids? Anne: ,,Ja, onze groep heeft gewonnen. Dat hebben we vorige week gevierd. We hebben frietjes gegeten.”

Jullie leren hier Bijbelverhalen kennen. Welke vinden jullie mooi? Anne: ,,Ik vind het verhaal van de werkers in de wijngaard mooi. Daar heb ik wel eens een gedicht over geschreven.” Eline kiest per toeval een passage uit het Oude Testament die wel enigszins aansluit bij het nieuws van nu: ,,Het verhaal van Noach en zijn ark, dat ken ik goed. Er was toen een grote overstroming.” (Foto: Bas van den Biggelaar).