De vier deelnemers die de top drie van het eindklassement bezetten. V.l.n.r.: Ad de Kort, John Hagelaars, Joris Stolwijk en Koen van de Meerendonk. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
De vier deelnemers die de top drie van het eindklassement bezetten. V.l.n.r.: Ad de Kort, John Hagelaars, Joris Stolwijk en Koen van de Meerendonk. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Spannend Tourspel levert mooi bedrag op voor EHBO-vereniging

Algemeen Liempde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

,,We zijn hartstikke blij dat jullie ons hebben gekozen. De caravan is voor ons ontzettend belangrijk om goede hulpverlening te bieden”, zei Shirley Schoenmakers van EHBO Liempde zondagavond in de achtertuin van De Durpsherberg. De voorzitter ontving samen met Berdine Beugelsdijk, Chris van Brunschot, Chris van Gils en Hennie van den Oetelaar 3.500 euro van de organisatie van Tourspel Liempde.

De plaatselijke afdeling van de EHBO stond tijdens de tweede lustrumeditie van Tourspel Liempde centraal. De vrijwillige hulpverleners, die bij zowat ieder Liempds evenement aanwezig zijn, hadden broodnodig een nieuwe caravan nodig. Zij hadden al een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld van een kleine tien mille. Maar de 3.500 euro van het Tourspel was de kers op de taart. ,,Zo kunnen jullie een wat luxer model dat langer meegaat, aanschaffen”, zei een trotse Tourspel-voorzitter Mark van der Laan. 

TOP DRIE OVERHOOP

Met liefst 363 ingevulde lijsten behaalde het Tourspel dit jaar opnieuw een deelnemersrecord. Voor degenen die meedoen valt er dan ook voldoende te beleven: het was wederom een razend spannende editie. De top drie werd op de laatste dag overhoop gegooid. Bas van Laere stond voordat de rit naar Parijs werd afgelegd, nog fier bovenaan. Maar hij daalde negen plaatsen toen de renners finishten op de Champs-Élysées. Joris Stolwijk veroverde het geel, gevolgd door Koen van de Meerendonk op slechts vier punten. ,,Ik had de goede verhouding van sprinters en klimmers. In combinatie met Tadej Pogacar (winnaar van het algemeen klassement en de bolletjestrui - red.) heeft dat het verschil gemaakt”, verklaarde de winnaar. 

KOEN DE KORT

John Hagelaars eindigde samen met Ad de Kort - tevens vader van Liempds profrenner Koen - op plek drie. Iedereen hing ook nog aan de lippen van De Kort, die tijdens de avond van de prijsuitreiking een update gaf over zijn zoon (lees elders op deze pagina).  Tijdens de inschrijfavond van het Tourspel kwam naar buiten dat Koen de Kort een ongeluk had gehad tijdens een rit met een sandbuggy in Andorra, waar de renner woont. Het zijn emotioneel zware weken geweest, vertelde vader Ad. ,,Maar we trekken hem er wel doorheen!”, klonk het strijdbaar.

FIETSCLINIC

Het publiek leefde zichtbaar en hoorbaar mee met het wel en wee van De Kort, die zijn carrière op de fiets abrupt heeft moeten beëindigen. De bezoekers ondertekenden dan ook een beterschapskaart. Daarnaast kan de Liempdenaar nog een presentje verwachten van de organisatie en de deelnemers om hem een hart onder de riem te steken. Er was tevens een loterij gehouden met als prijs een fietsclinic van De Kort voor tien winnaars. ,,Die gaat gewoon door”, zei vader Ad. ,,’Ik heb nog twee benen en praten lukt ook nog’, zei Koen. Verwacht niet dat het binnen een maand kan, maar hij wil hiervoor zeker weer op het zadel van zijn wielrenfiets kruipen.”

OP DE FOTO: De vier deelnemers die de top drie van het eindklassement bezetten. V.l.n.r.: Ad de Kort, John Hagelaars, Joris Stolwijk en Koen van de Meerendonk. (Foto: Bas van den Biggelaar).

OP DE FOTO: Shirley Schoenmakers, geflankeerd door Tourspel-voorzitter Mark van der Laan (links) en medebestuursleden Chris van Gils en Chris van Brunschot van EHBO Liempde, ontvangt 3.500 euro. Het geld gaat naar een nieuwe caravan. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Shirley Schoenmakers, geflankeerd door Tourspel-voorzitter Mark van der Laan (links) en medebestuursleden Chris van Gils en Chris van Brunschot van EHBO Liempde, ontvangt 3.500 euro. Het geld gaat naar een nieuwe caravan.