Archeoloog Johan Verspay (rechts) en amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven treffen voorbereidingen voor archeologisch onderzoek nabij de vroegere Kasterense watermolen in Liempde. Op deze plek zouden Franse en geallieerde legers elkaar in 1794 getroffen hebben. (Foto: Marc Cleutjens).
Archeoloog Johan Verspay (rechts) en amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven treffen voorbereidingen voor archeologisch onderzoek nabij de vroegere Kasterense watermolen in Liempde. Op deze plek zouden Franse en geallieerde legers elkaar in 1794 getroffen hebben. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Zomerschool archeologie rond Slag om Boxtel

Algemeen

Wie nu over de landerijen tussen Boxtel, Liempde en Schijndel dwaalt, kan zich moeilijk voorstellen dat dit vredige landschap ooit het strijdtoneel was van de Slag om Boxtel. Franse troepen stonden hier in 1794 met Bataafse medestanders tegenover een geallieerd leger met soldaten uit Groot-Brittannië en Hessen. Archeologieproject CARE gaat op onderzoek uit en houdt een ‘summer school’ voor archeologieliefhebbers die letterlijk willen graven in de geschiedenis van deze veldslag. Johan Verspay: ,,Wie gaat er met ons mee op oorlogspad?”

De zomerschool van CARE duurt van 26 juli tot en met 6 augustus. Belangstellenden kunnen zich uitsluitend aanmelden via heemkunde- en erfgoedverenigingen in Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde.

q Eerdere archeologische vondsten in het Dommeldal bewijzen dat hier Franse legers rondgestruind hebben. De collectie van archeoloog Johan Verspay omvat onder meer twee Franse uniformknopen. Mogelijk komt er tijdens de zomerschool nog meer boven water als deelnemers met metaaldetectors op pad gaan. (Foto: Marc Cleutjens).

Eerdere archeologische vondsten in het Dommeldal bewijzen dat hier Franse legers rondgestruind hebben. De collectie van archeoloog Johan Verspay omvat onder meer twee Franse uniformknopen. (Foto: Marc Cleutjens).