Leerlingen van de Molenwijkschool volgen buiten een actieve taalles. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Leerlingen van de Molenwijkschool volgen buiten een actieve taalles. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Kinderopvang mag niet in Molenwijkschool, BSO wel

Algemeen Selissenwal (c) Nieuws (c)

De Molenwijkschool heeft ruimte over. Overkoepelend bestuur Talentis vroeg het college van B en W of het een lokaal aan Humankind mag verhuren voor kinderopvang. Daar stemmen burgemeester en wethouders niet mee in. Wel mag de Molenwijkschool buitenschoolse opvang in eigen huis op touw zetten.

Burgemeester en wethouders willen geen kinderopvang in de Molenwijkschool omdat daarvoor in 2010 een Wijkvoorzieningscentrum (WVC) in Selissenwal is gerealiseerd. Hierin bevinden zich gemeenschapshuis De Walnoot, de Prinses Amaliaschool en kinderopvang van Kindertuin. Zo is onder één dak een zogeheten doorlopende leerlijn van nul tot dertien jaar ontstaan. De kleintjes leren elkaar al heel vroeg kennen en groeien samen door naar de basisschool. Een kinderdagverblijf in de Molenwijkschool zou die formule kunnen verzwakken.

Bovendien heeft de gemeente destijds geïnvesteerd in de kinderopvangvoorziening in WVC Selissenwal en ontvangt huurinkomsten van Kindertuin. Die bedragen voor 455 vierkante meter ongeveer 50.300 euro per jaar.

Een concurrerende kinderopvang op tweehonderd meter loopafstand zou kunnen betekenen dat Kindertuin minder groepen kan vullen en minder ruimte wil huren. Dat kan de gemeente geld kosten. 

Wanneer Talentis een lokaal aan Humankind of welke andere kinderopvangorganisatie dan ook, zou mogen verhuren, zouden die inkomsten naar het overkoepelende schoolbestuur gaan. Dat is namelijk juridisch eigenaar van de Molenwijkschool en bereid de kosten van benodigde aanpassingen te dragen. Een buitenschoolse opvang in het gebouw aan de Achterberghstraat zou niet concurreren, dus die staat Boxtel wel toe.

OP DE FOTO: Buitenschoolse opvang is toegestaan op de Molenwijkschool, kinderopvang niet. (Foto: Bas van den Biggelaar).