In 2012 werd de Boxtelse genieveteraan Hennie Schuurs met name voor zijn vrijwilligerswerk in Afrika benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Gerard Schalkx).
In 2012 werd de Boxtelse genieveteraan Hennie Schuurs met name voor zijn vrijwilligerswerk in Afrika benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Hennie Schuurs zette zich in voor een betere wereld

Algemeen Nieuws (c)

Met een goede vriend hielp hij de bevolking van Zuid-Soedan met de bouw van in totaal 25 bruggen. Die stelden inwoners in staat om beter toegang te krijgen tot gezondheidszorg en drinkwater. Later leerde hij tienermeisjes in Kenia voor zichzelf op te komen door een jaarlijks voetbaltoernooi voor en met hen te organiseren. Hennie Schuurs wilde graag helpen de wereld een beetje beter te maken. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed de Boxtelaar. 

In zijn loopbaan als militair bij het in Vught gelegerde regiment Genietroepen werd Schuurs diverse malen uitgezonden voor vredesmissies van de Verenigde Naties. Hij maakte hij deel uit van Unifil in Libanon en Dutchbat in voormalig JoegoslaviĆ«. Via brieven die in deze krant werden gepubliceerd, hield hij het thuisfront in de tweede helft van 1999 op de hoogte van zijn belevenissen in Kosovo. 

In eigen land gaf de Boxtelaar als vrijwilliger onder meer judolessen aan kinderen en verzorgde hij trainingen aan de Hondenschool in Vught. Als rasechte carnavalsvierder was Schuurs rond de eeuwwisseling bovendien enige jaren lid van de Eendengatse Raad van Elf. De in Nijmegen geboren militair had zijn hart verpand aan de jaarlijkse Vierdaagse in de Karelstad. Hij liep de langeafstandsmarsen talloze keren. 

ONGEZOUTEN KRITIEK

Schuurs kon slecht tegen onrecht. Het was een van de drijfveren voor zijn ontwikkelingswerk in Afrika. De laatste jaren kon hij daar echter niet meer ter plekke invulling aan geven als gevolg van lichamelijke gebreken. Via Facebook maakte hij echter van zijn hart geen moordkuil en liet hij niet na zijn vaak ongezouten kritiek te leveren op (met name politieke) zaken. 

Hennie Schuurs werd 69 jaar oud.  

OP DE FOTO: In 2012 werd de Boxtelse genieveteraan Hennie Schuurs met name voor zijn vrijwilligerswerk in Afrika benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Gerard Schalkx).