Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Gemonde graaft weer geschiedenis

Algemeen

Het succes van de eerste editie van Gemonde Graaft Geschiedenis in 2019 smaakt naar meer. Daarom gaat zaterdag 4 en zondag 5 september de schop weer de grond in. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam zoeken Gemondenaren dan in eigen dorp naar sporen van het verleden.

De deelnemers graven in en rond het dorp gaten in de grond, bekijken welke vondsten ze tegenkomen en laten deze op ouderdom analyseren door deskundigen van de universiteit. 

Op die manier ontstaat een steeds gedetailleerder beeld over de ouderdom en ontwikkeling van de bewoning van Gemonde. Bijvoorbeeld in de tijd van de Romeinen, de Tachtigjarige Oorlog of de Franse tijd. 

Gemonde Graaft Geschiedenis leverde in 2019 meer dan achthonderd aardewerken scherven op, die door de studenten en archeologen van de Universiteit van Amsterdam zijn onderzocht. Hierdoor ontdekte men dat het dorp op de huidige plek eigenlijk pas vanaf 1700 ontstond, maar dat er in de Middeleeuwen waarschijnlijk meer verspreid in de omgeving werd gewoond. Waar precies, is iets waar de deelnemers dit jaar op zoek gaan. Ook nu kan iedere inwoner weer meedoen. Graven is niet verplicht, het is ook mogelijk te helpende de bodemschatten te verwerken. Twee jaar geleden was de jongste deelnemer zes jaar en de oudste 86.

PUTJES

De kijkgaten zijn geen hele zwembaden, maar putjes van een bij een meter die laagsgewijs worden afgegraven. De grond die uit die lagen komt wordt gezeefd en de vondsten die zo tevoorschijn komen worden elk met een informatiekaartje in een zakje gedaan. Op die manier wordt zeker gesteld waar de vondst is gedaan en op welke diepte. Allemaal informatie die archeologen gebruiken om het historie van het dorp verder te kunnen uitwerken.

Voor het graven van een kijkgat en het uitzeven van de grond zijn drie tot vijf mensen nodig. Ideaal voor een vriendenclubje, buren of een gezin met kinderen, vindt de organisatie.

Verder zijn er mensen nodig die de ‘bodemschatten’ wassen en drogen, een nauwkeurig werkje. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor beide dagen, maar ook voor een paar dagdelen. En het is uiteraard  mogelijk de eigen tuin als graaflocatie beschikbaar te stellen.

Net als in 2019 heeft de organisatie, heemkundevereniging Den Hogert, dressuurstal Petra Van Esch bereid gevonden zijn binnenbak beschikbaar te stellen als plaats van samenkomst en vondstverwerking. Hier is ook de gezamenlijke afsluiting met uitleg van de voorlopige resultaten.

Aanmelden voor Gemonde Graaft Geschiedenis kan via een e-mail naar w.h.b.wijnands@home.nl, via de Facebookpagina van het evenement of telefonisch via 06- 15 87 82 51.

CARE

Normaal gesproken is het wettelijk verboden om zomaar zelf naar sporen van het verleden te gaan graven. Dat dit nu wel mogelijk is komt door de goede begeleiding van professionele archeologen volgens de CARE methode (Community Archaeology in Rural Environments, gemeenschapsarcheologie in landelijke gebieden,- red.). Deze aanpak heeft als doel om enerzijds meer te weten te komen over de ontwikkeling van dorpen door de eeuwen heen, en anderzijds juist de inwoners van die dorpen de mogelijkheid te bieden zelf de geschiedenis van hun woonplaats te ontdekken. Daarnaast maakt iedereen kennis met het vak archeologie. 

p Deelnemers bestuderen vondsten onder een overkapping bij dressuurstal Petra van Esch in Gemonde. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).