De duiventoren bij Het Groot Duijfhuis. (Foto: Jeanne Zandbergen).
De duiventoren bij Het Groot Duijfhuis. (Foto: Jeanne Zandbergen). Foto: Jeanne Zandbergen

Groot Duijfhuis weer open

Algemeen

Het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 in Liempde was lang niet te bezoeken, maar zondag 25 juli gaat het infopunt van Brabants Landschap weer open voor publiek. 

In de voormalige stal van de monumentale hoeve is informatie te vinden over de flora en fauna van het Dommeldal en over de vorige bewoners van de boerderij. Gastheren en -vrouwen staan geïnteresseerden te woord. Het infopunt van Brabants Landschap is elke laatste zondag van de maand geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met het coronavirus is een maximum gesteld aan het aantal personen dat tegelijkertijd in het infopunt mag zijn en geven de vrijwilligers zoveel mogelijk buiten uitleg.

Hoeve Groot Duijfhuis dankt zijn naam aan de duiventoren die hier in 1661 gebouwd werd. Duiven werden gehouden voor het vlees en de mest. Om te voorkomen dat marters de duiven konden doden, werd een ‘marterkraag’ aangebracht. De duiventoren is recent gerestaureerd en te bekijken vanaf het bankje aan de Dommel. Vanaf de parkeerplaats aan de Hoevedreef starten verschillende wandelroutes door Kasteren en het Dommeldal.

p De duiventoren bij Het Groot Duijfhuis. (Foto: Jeanne Zandbergen).