Amber van Weelden ontvangt het eerste exemplaar van 'Angela'.
Amber van Weelden ontvangt het eerste exemplaar van 'Angela'. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Angelaschool brengt ‘Angela’ uit

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Amber van Weelden had vorige week donderdag de primeur. De leerling van juf Tanja in groep 6c vierde die dag haar tiende verjaardag en kreeg het eerste exemplaar van ‘Angela’. Het magazine werd uitgereikt door de zes leden van de kinderredactie, die samen met een enthousiast redactieteam maandenlang aan het kleurrijke tijdschrift hebben gewerkt. Directeur Jos Korsten: ,,We zijn supertrots op het eindresultaat.”

Het idee voor ‘Angela’ werd vorig schooljaar geboren en kreeg gaandeweg vorm. Naast de vertrouwde schoolgids boordevol feitelijke informatie over het reilen en zeilen op school, is er nu dus een magazine waarin verhalen, interviews en portretten een beeld schetsen van een reeks actuele gebeurtenissen op school. ,,We blikken terug op een bewogen coronaschooljaar en laten zien wat er in de zomervakantie gaat gebeuren”, vertelt Korsten.

TORENTJE

Vooral dat laatste onderwerp was een belangrijke kapstok voor de redactie van ‘Angela’. ,,We werken al een tijdje aan de Angela eXperience”, gaat de schooldirecteur verder. ,,In het zogenaamde torentje op de hoek van de Baroniestraat en de Prins Bernhardstraat start volgende week een verbouwing. We gaan de lokalen op alle etages, ook in de kelder, ombouwen tot eigentijdse lesruimten. Die krijgen elk een eigen naam: Werkplaats, Ontdekplek, Atelier en Studio 41. Onze leerlingen gaan er op ontdekkingstocht en in groepen werken aan opdrachten.”

Korsten legt uit dat alle onderwijsactiviteiten in de Angela eXperience worden opgenomen in het jaar- en lesrooster. ,,Zo bereiken we dat alle leerlingen er regelmatig aan het werk zijn. Ze gaan er bouwen, timmeren en zagen in de Werkplaats, experimenteren in de Ontdekplek en kunst scheppen in het Atelier. Studio 41 wordt een medialab waar een greenscreen komt en kinderen leren programmeren en 3D-printen. De kinderredactie gaat er werken aan verhalen voor het nieuwe magazine.”

‘LEKKER VERGADEREN’

De kinderredactie van ‘Angela’ bestond afgelopen schooljaar uit Noor Dankers, Valerie de Hair, Elene van Veen, Roselot Schoenmaker, Sanne Dankers en Yfke Veenstra. De leerlingen uit de groepen 6 en 7 zaten regelmatig aan tafel om onderwerpen voor het magazine te bedenken én gingen natuurlijk zelf aan de slag. ,,Het was leuk om lekker te vergaderen en samen over ‘Angela’ te praten”, vertelt Sanne. Het eindresultaat mag er zijn, vinden ze. Roselot: ,,Het magazine is nóg mooier dan ik had verwacht.”

,,Soms kregen we best moeilijke opdrachten, zoals interviews houden met drie juffen die 25 jaar op school werken”, zegt Elene. De kinderredactie interviewde Sinterklaas, stelde een fotopuzzel samen en onderzocht of de Angelaschool een gezonde school is. ,,We hebben een verrassingscontrole gehouden en broodtrommels bekeken”, vertellen Valérie en Noor. Een woordzoeker, een cartoon en een kleurplaat maken het aandeel van de kinderredactie in ‘Angela’ compleet.

OPEN DAG

Andere onderwerpen die de revue passeren, zijn het rekenonderwijs nieuwe stijl, pesten, sport en de Cito-toets. Daarnaast zijn er interviews met conciërge Patrick van der Vleuten, de zorgcoördinatoren, zes stagiaires, de leerkrachten van groep 6 en de kinderraad. Die houdt zich met heel veel grote en kleine schoolvraagstukken bezig. ,,Alle leerlingen van de Angelaschool krijgen het magazine samen met hun eindrapport”, vertelt directeur Korsten. ,,’Angela’ komt ook op leestafels in alle openbare gebouwen te liggen en wordt bezorgd bij netwerkorganisaties.”

Nadat de Angelaschool haar leerlingen deze week voor het laatst heeft uitgewuifd, begint de zomervakantie. Korsten: ,,Zodra de school op slot is, gaan we flink verbouwen. Op de eerste dag van het schooljaar 2021-2022 openen we de Angela eXperience. Zondag 18 september houden we een open dag en mag iedereen een kijkje komen nemen.”

OP DE FOTO: Kinderredactielid Sanne Dankers (links) overhandigt het eerste exemplaar van ‘Angela’ aan de jarige Amber. De Angelaschool lanceerde vorige week haar eigen schoolmagazine. (Foto: Bas van den Biggelaar).