Diverse cliënten van De La Salle, onderdeel van de Koraalgroep, krijgen jeugdbescherming. Echter, Jeugdbescherming Brabant en de William Schrikker-stichting hebben een opnamestop afgekondigd. Nieuwe cliënten worden dus de komende maanden niet aangenomen. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Diverse cliënten van De La Salle, onderdeel van de Koraalgroep, krijgen jeugdbescherming. Echter, Jeugdbescherming Brabant en de William Schrikker-stichting hebben een opnamestop afgekondigd. Nieuwe cliënten worden dus de komende maanden niet aangenomen. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

Opnamestop jeugdbescherming geldt niet bij zeer urgente situaties

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Jeugdzorg Nieuws (c)

De aangekondigde opnamestop voor cliënten bij Jeugdbescherming Brabant (JBB) en de William Schrikker Stichting (WSS), geldt niet voor spoedzaken en jongeren die met reclassering te maken hebben. Dat laat het college van B en W weten na vragen van coalitiepartij Balans. 

JBB en WSS kondigden in juni een opnamestop van drie maanden aan vanwege te veel uitstroom van werknemers, personeelstekorten en hoge werkdruk. De organisatie wil niet alleen dat gemeenten of het Rijk meer geld bijleggen, maar ook dat het jeugdzorgstelsel wordt aangepakt. 

53 CLIËNTEN

Balans maakte zich zorgen over de gevolgen voor cliënten in Boxtel en stelde eind juni schriftelijke vragen. Momenteel hebben JBB en WSS 53 cliënten uit deze gemeente onder behandeling. Daaronder valt ook jeugd die door een voogdijregeling bij De La Salle is ondergebracht en dus van origine niet altijd uit Boxtel komt. 

Wat te doen aan de opnamestop, wordt momenteel door de Brabantse gemeenten besproken. Op de vraag van Balans of Boxtel geld terugvraagt van de gecertificeerde instellingen, zijn B en W kort: nee. 

Bovendien lijken de instellingen gehoord te worden. De jeugdzorgregio’s waarin de Brabantse gemeenten zijn verenigd, hebben een principeakkoord bereikt over nieuwe tarieven. Dat is voorgelegd aan de zogeheten Jeugdautoriteit, een onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat in het leven is geroepen om te zorgen dat de cruciale jeugdhulp blijft doorgaan. 

CRISISTEAM

Voor de acute zaken is sinds vorige week onder verantwoordelijkheid van WSS een crisisteam opgetuigd dat een half jaar de meest prangende zaken in behandeling neemt. Verder wordt er gewerkt aan structurele oplossingen voor JBB en WSS. Momenteel voert de gemeente Tilburg het woord namens de jeugdinstellingen. 

Echter, hoeveel Boxtelse kinderen en jongeren er door de opnamestop nu precies buiten de boot vallen, is onduidelijk. Volgens B en W waren er eind vorig jaar 70 casussen in de regio Noordoost Brabant waar jeugd langer dan drie maanden moest wachten op hulp die eigenlijk direct nodig was. Daarvan zouden er nu nog vijf over zijn. Echter, sindsdien zijn er maandelijks wel weer nieuwe kinderen bijgekomen die dringend professionele ondersteuning nodig hebben. 

OP DE FOTO: Diverse cliënten van De La Salle, onderdeel van de Koraalgroep, krijgen jeugdbescherming. Echter, Jeugdbescherming Brabant en de William Schrikker-stichting hebben een opnamestop afgekondigd. Nieuwe cliënten worden dus de komende maanden niet aangenomen, met uitzondering van jeugd die crisishulp nodig heeft of met reclassering te maken heeft. (Foto: Peter de Koning, 2019).