Afbeelding
Foto: Jan Hermens

‘Bieb is ontzettend geschikt voor ons’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

,,Een goede buur is beter dan een verre vriend.” Community librarian Marlies Germanus is bezig meerdere partijen aan de bibliotheek te verbinden en de vestiging van de Heemkamer in het boekenpaleis past daar helemaal bij. Vrijdagochtend opende wethouder Désiré van Laarhoven met geschiedvorser Christ van Eekelen het nieuwe onderkomen van Heemkunde Boxtel.

Met een afstandsbediening wekte de wethouder een beeldscherm tot leven met daarop een korte presentatie over de heemkundevereniging. Van Eekelen legde daarop uit wat de liefhebbers van lokale historie zoal doen. ,,Elke vrijdagochtend zijn er mensen in de Heemkamer om belangstellenden te helpen met vragen. We beschikken over een collectie van enkele honderden boeken. Die kunnen niet worden uitgeleend, maar wel ter plekke ingezien.”

WEBSITE

Verder gaf Van Eekelen uitleg over de website van Heemkunde Boxtel, die her en der op de wereld bezoekers trekt. ,,Onze beeldbank bevat inmiddels meer dan 37.000 foto’s”, zegt de heemkundige. Hij verwees daarbij ook naar de intussen 10.000 nieuwsfoto’s uit het archief van stichting Brabants Centrum die de Boxtelaar heeft toegevoegd aan de beeldbank. ,,Daarnaast zijn er bidprentjes op te vinden, die bieden interessante informatie voor stamboomonderzoek.”

Germanus is blij met de samenwerking. ,,Heemkunde Boxtel past hier heel goed. We gaan samen ook activiteiten opzetten zoals een expositie in oktober, de maand van de geschiedenis. Dan is er hier een tentoonstelling over de historie van dit gebouw en van de bibliotheek.”

SOCIAAL-CULTUREEL HART

De geschiedenis van Burgakker 4 voert meer dan een eeuw terug. Heemkunde-voorzitter Henk van Beers: ,,Er was een lagere school in het gebouw gevestigd, een patronaat, een Mulo en een schildersschool. En natuurlijk de bibliotheek. Met recht een sociaal-cultureel hart van Boxtel.” Van Eekelen: ,,Deze locatie is heel geschikt voor ons. De bibliotheek trekt bezoekers en die zien onze Heemkamer automatisch. We boren zo misschien nog nieuwe leden aan.”

OP DE FOTO: Wethouder Désiré van Laarhoven wekt met een afstandsbediening een beeldscherm tot leven en opent zo de Heemkamer. (Foto: Jan Hermens).