Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE POLITIEHOND


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Jasper van der Struijk (6 jaar) Toof Pet op.

De televisie staat aan. Er worden beelden uitgezonden van een demonstratie met heel veel mensen. Die mensen zijn heel boos. Ze protesteren. Ze hebben spandoeken en borden bij zich. Ze schreeuwen 'STOP – STOP – STOP'.
Je ziet ook heel veel politieagenten. Sommigen zitten op een paard, sommigen lopen met een hond. ‘Ik zou best wel eens een politiehond willen zijn,’ zegt Jasper tegen mama Saskia.
Hij zet Toof Pet op, kijkt naar een politiehond op televisie en zegt de toverspreuk:
‘Toof opgelet! Voor die politiehond heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Jasper is ineens een hond. ‘Waar ben ik?’ vraagt hij aan Toof. ‘Ik heb je naar de hondenbrigade van de politie getoverd. Hier zijn alle politiehonden en speurhonden die werden opgeleid tot politiehond,’ antwoordt Toof. Niet iedere hond kan politiehond kan worden, vertelt Toof. Je moet groot en sterk zijn, eerst heel veel leren en een diploma halen.
Jasper loopt naar de politiehond. ‘Ho, stop,’ zegt de politiehond streng ‘Wie ben jij?’
‘Dag, ik ben Jasper.’ ‘Ik heet Rex. Wat kom je hier doen?’ antwoordt Rex.
‘Ik zag jou op televisie met jouw baas,’ legt Jasper uit. ‘Klopt,’ zegt Rex ‘Wij hielden toezicht, ik ben een surveillancehond. Ik heb één baas waarmee ik altijd op pad ga.’
‘Ik wil weten wat je moet doen om een politiehond te worden,’ zegt Jasper.
‘Kan jij goed luisteren en doe jij altijd direct wat je gevraagd wordt?’ vraagt Rex.
‘Bijna altijd,’ antwoordt Jasper. ‘Dan kan je geen politiehond worden,’ lacht Rex ‘Je moet ALTIJD goed luisteren en niet “bijna altijd”.’
‘Wat moet een politiehond op commando allemaal kunnen?’ vraagt Jasper.
Toof vertelt dat een politiehond moet kunnen “stokstellen” en “schijnstellen”. Bij stokstellen krijgt de hond het commando om een boef te pakken door naar deze toe te rennen, te bijten en vast te houden. Als de baas “los” roept moet de hond de boef meteen loslaten. Bij schijnstellen mag de hond de boef niet bijten. De hond moet de boef bang maken, zodat deze niet meer durft weg te rennen.
‘Als mijn baas, de politieagent, mij terugroept, dan moet ik meteen naar hem terug rennen en netjes bij hem gaan zitten,’ vertelt Rex.
Toof vertelt dat als de boef een pistool heeft en er mee schiet, dat je niet bang mag zijn. De politiehond moet de boef pakken en net zo lang bijten tot de boef het pistool laat vallen.
‘Je kunt ook speurhond worden,’ vertelt Rex, ‘Dan leer je iets met je neus te vinden door te ruiken.’ ‘Wat moet ik dan zoeken?’ vraagt Jasper.
‘Dat kan van alles zijn,’ vertelt Rex ‘Bijvoorbeeld drugs. Die zijn verboden en daarom verstoppen mensen deze vaak. Maar wij hebben zo’n goede neus dat wij toch kunnen ruiken waar mensen de drugs hebben verstopt.’
‘Speurhonden moeten ook wel eens mensen opzoeken. Mensen die vermist zijn. De politiespeurhond gebruikt zijn neus om te bepalen waar deze mensen zijn,’ vertelt Toof, ‘Ook kan de speurhond ruiken van wie iets is. Stel dat een inbreker zijn schroevendraaier, waarmee hij inbrak, vergeet. De politie zet dan tien mannen of vrouwen op een rij. De speurhond ruikt dan wie er naar de schroevendraaier ruikt en dus wie de inbreker is.
‘Als een speurhond iets gevonden heeft, moet hij gaan zitten en blaffen,’ vertelt Rex.
‘Wanneer stopt jouw politiewerk?’ vraagt Jasper. Rex vertelt dat als hij ongeveer 9 jaar oud is hij met pensioen mag. ‘Dan mag ik misschien bij mijn baasje gaan wonen,’ knipoogt Rex.
‘Hoe oud ben je nu?’ ‘Ik ben nu 4 jaar,’ antwoordt Rex, ‘Ze begonnen mij al te trainen toen ik nog een puppy was.’
‘Rex, ik moet weer naar huis!’ Jasper veegt met zijn poot de pet van zijn kop.
PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis.
‘Was het leuk?’ vraagt mama Saskia.
‘Ik wil later politieagent worden,’ roept Jasper ‘Met een politiehond.’
‘Dan moet je goed je best doen en altijd luisteren,’ adviseert mama.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.