Afbeelding

Denk mee over de grote vraagstukken van deze tijd

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Twee dingen vielen de Boxtelse Carla Renders op toen zij zelf arbeidsongeschikt raakte: naast gemis aan sociale contacten, werd ook niet meer gevraagd om haar talenten en kennis in te zetten. Met dat in het achterhoofd startte zij het onderwijsinitiatief Leergebied#5280. Gisteren rondden de eerste cursisten de pilot af in het waterschapsgebouw aan de Bosscheweg.

Aan cursisten wordt gevraagd om na te denken over de zogeheten Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Grote sociale, maar ook duurzaamheidsvraagstukken waarvoor de deelnemers, allen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een oplossing bedenken. 

Gisteren presenteerde een aantal van hen hun ideeën binnen het thema hittestress. Onder hen de Boxtelse Dorothé Valentijn. ,,Ik ben als vrijwilliger ook actief voor Transitie Boxtel”, verklaart zij haar deelname. ,,Bovendien hebben we thuis ook altijd discussies over duurzaamheid. Wij houden van nogal wat groen in de tuin, terwijl onze buren daar juist niet zo op zitten te wachten.”

Het ging dan ook over het koeler maken van stedelijk gebied en bewustwording van hittestress tijdens de bijeenkomst. Hoewel dat verschijnsel in Boxtel nog wel meevalt, zeker in vergelijking met Eindhoven of Rotterdam, zijn er ook hier probleemgebieden. Zoals de Stationsbuurt en bedrijventerrein Ladonk. 

Valentijn en haar compagnon, de Bossche student en moeder van drie kinderen Sherilynn Hunte (29) bedachten samen ‘De Groene Vlek’. Met behulp van het computerspel The Sims 4, toverden zij saaie stenen panden om tot groene oases. ,,Je kunt zo je dak en daarna de rest van de gevels zoveel mogelijk bekleden”, aldus Valentijn.

DENKPROCES

Geen nieuw idee, maar het draait met name om het denkproces. Voor grote, veel te complexe vraagstukken wordt geprobeerd toch een oplossing te bedenken. ,,Met Leergebied hebben we nu de focus gelegd op Boxtel”, legt Renders uit, die het project vanuit haar stichting Richter Education heeft opgezet. ,,Maar ik ben nu ook in gesprek met Ecodorp Boekel om daar een verbinding te leggen en zo is er ook contact met verschillende partijen in andere gemeenten. Ik wil dat Leergebied zich als een olievlek verspreidt.”

Richter Education start komend najaar een nieuwe ronde van Leergebied#5280. Twintig deelnemers kunnen daar maximaal aan meedoen. Kijk voor meer informatie op www.richter.eduction

OP DE FOTO: Alle cursisten die aan de eerste pilot van Leergebied deelnamen, zijn geslaagd, zo ook de Boxtelse Dorothé Valentijn (rechts) met haar studiepartner uit ‘s-Hertogenbosch Sherilynn Hunte (tweede van rechts). Zij bedachten ‘De Groene Vlek’. (Foto: Pål Jansen).