Het mantelzorgcompliment werd afgelopen jaar aangevuld met cadeaubonnen van lokale ondernemers. Er is al enkele jaren steeds minder geld beschikbaar voor ondersteuning van deze doelgroep. (Foto: Peter de Koning).
Het mantelzorgcompliment werd afgelopen jaar aangevuld met cadeaubonnen van lokale ondernemers. Er is al enkele jaren steeds minder geld beschikbaar voor ondersteuning van deze doelgroep. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Zoveel euro’s vertegenwoordigen Boxtelse mantelzorgers

Algemeen Nieuws (c)

Het kost de gemeente tussen de 59 en 82 miljoen euro per jaar als het werk van de 9.200 mantelzorgers in Boxtel door professionals wordt overgenomen. Dat becijferde onderzoeksbureau Ecorys op verzoek van MantelzorgNL. Coördinator Veerle Slosse van Steunpunt Mantelzorg binnen welzijnsorganisatie ContourdeTwern schrikt van de cijfers, het steunpunt heeft slechts een fractie in beeld: ,,Er kunnen zich nog veel meer mensen melden, als ze maar weten waar ze moeten zijn.”

De landelijke vereniging MantelzorgNL liet het onderzoeksbureau, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft, uitzoeken wat de waarde van alle uren mantelzorg per gemeente nu precies is. En ook wat het kost als alle mensen die zorgen voor hun naasten hun werk neer zouden leggen. Het geeft een inkijkje in de kosten en de waardering die er tegenover staat.

Ecorys schat in dat er in de gemeente Boxtel jaarlijks 9.200 mantelzorgers actief zijn (landelijk vijf miljoen) die samen 2,8 miljoen uur per jaar aan hun taken besteden (landelijk 1,5 miljard uur). Dat zijn overigens geen harde cijfers, weet Slosse te vertellen. Vanuit het steunpunt is geen informatie gedeeld met het onderzoeksbureau. Het aantal is volgens het rapport geschat op basis van het aantal inwoners en de samenstelling van de gemeente. Toch denkt Slosse dat deze getallen niet ver van de werkelijkheid liggen. ,,Het gaat namelijk ook om mensen die bijvoorbeeld maar enkele uren in de week voor iemand zorgen en niet alleen om de zware gevallen.”

OVERBELAST

Dat er maar duizend mantelzorgers binnen de gemeente in beeld zijn, verontrust Slosse. Hoewel niet iedereen steun nodig zal hebben, zijn er volgens haar ongetwijfeld nog mensen die niet weten dat er hulp beschikbaar is. ,,Het is belangrijk dat nieuwe mantelzorgers op de juiste manier naar ons worden doorverwezen, zodat we kunnen helpen als dat nodig is.”

De mensen die het Boxtelse steunpunt wel weten te vinden, zijn vaak de mantelzorgers die meerdere dagen per week familieleden helpen. Zij hebben het meestal ook mentaal zwaarder. Volgens het onderzoek gaat het in deze gemeente om 9,1 procent, ofwel 800 mantelzorgers die mogelijk overbelast zijn. ,,Juist die mensen moeten we extra ondersteunen. Dat doen we in Boxtel bijvoorbeeld al goed op het gebied van huishoudelijke hulp, waarbij mantelzorgers gebruik kunnen maken van een schoonmaakhulp zodat zij zich meer op de zorg kunnen focussen”, geeft ze aan. ,,Maar wat hier beter kan is de vervangende zorg, waarbij de gemeente zorgt voor bijvoorbeeld een tijdelijke logeerplek op een zorglocatie zodat de mantelzorger wat tijd vrij heeft.”

BESPARING

Het onderzoeksbureau schat overigens dat de waarde van het werk dat de Boxtelse mantelzorgers verrichten tussen de 27 en 44 miljoen euro ligt. Daar tegenover staan 3,3 miljoen euro aan kosten voor hulp en ondersteuning, zoals een tegemoetkoming in reiskosten. Als al deze zorgtaken door professionals overgenomen zouden worden, gaat dat de gemeente dus tussen de 59 en 82 miljoen euro per jaar kosten (landelijk gaat het om 22 miljard euro die de Nederlandse Staat uitspaart). 

Jaarlijks ontvangen gemeenten geld vanuit het Rijk voor het uitvoeren van hun wettelijke taken in het sociaal domein. Omgerekend zou dit volgens het rapport gaan om zo’n drie ton voor Boxtel voor mantelzorg. Hier wordt onder meer Dagje Thuis (bijeenkomsten voor kwetsbare ouderen in onder meer gemeenschapshuis De Rots - red.) mee betaald, maar ook andere zaken die niet direct met mantelzorg te maken hebben. Volgens Slosse zou het echter beter zijn dat deze centen het juiste label krijgen, omdat ze denkt dat niet alles aan mantelzorg wordt uitgegeven. Zo merkt de steunpuntmedewerker dat er de laatste jaren steeds minder budget beschikbaar is voor het mantelzorgcompliment of de dag van de mantelzorg. Daar is nu 30.000 euro voor beschikbaar, maar deel dat door de duizend mantelzorgers die bij het steunpunt bekend zijn en je houdt een kleine 30 euro per persoon over. Mede daardoor riep ContourdeTwern vorig jaar samen met Brabants Centrum de hulp in van lokale ondernemers om een tasje met cadeaus voor Boxtelse mantelzorgers aan te vullen.

10 PROCENT

Vorig jaar moest het Steunpunt Mantelzorg, net als alle andere instanties binnen de gemeente Boxtel, 10 procent beknibbelen op haar diensten. Slosse hoopt echter dat er in de toekomst meer waardering komt voor het bijzondere werk: ,,Want het aantal mensen dat zorg nodig heeft, loopt alleen nog maar op, terwijl het aantal mantelzorgers afneemt. Hopelijk wordt daar rekening mee gehouden binnen de kerntakendiscussie die nu binnen de gemeente gaande is.”

Kijk voor een volledige uiteenzetting van de cijfers op www.mantelzorg.nl/waardevanmantelzorg.

OP DE FOTO: Het mantelzorgcompliment werd afgelopen jaar aangevuld met cadeaubonnen van lokale ondernemers. Er is al enkele jaren steeds minder geld beschikbaar voor ondersteuning van deze doelgroep. (Foto: Peter de Koning).