Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Stelling: de gemeente Boxtel moet haar inwoners het openbaar groen laten bijhouden

Algemeen Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c)

Het tijdig snoeien van struiken en regelmatig maaien van plantsoenen houdt het aanzicht van Boxtel fraai. De gemeente kan het groenbeheer echter niet meer uit het huidige budget betalen. Dat geeft ze aan in de eerste bestuursrapportage, een financiĆ«le tussenstand over de afgelopen maanden. 

Niet overal hanteert Boxtel dezelfde maatstaven voor groenbeheer. Er is namelijk landelijke verdeling middels een aantal normen die gebaseerd is op hoe net en verzorgd het groen eruit moet zien. Zo staat A+ staat voor het hoogste niveau van groenbeheer: strak gemaaide gazons, keurig getrimde heesters, geen zwerfafval of onkruid in plantsoenen en perkjes. Zeg maar level Wimbledon voor aanvang van het tennistoernooi. A staat voor hoog, B voor gemiddeld en C voor laag. Dan is er ook nog D: lager dan laag. 

Boxtel houdt zich voor het centrum aan niveau A, in woonwijken B en daarbuiten geldt C. Vroeger was dat anders, toen was een beheersplan gefundeerd op een aantal maai- of snoeirondes per jaar.

UITZOEKEN

Hoeveel geld de gemeente precies te kort komt om hagen te knippen en gras te maaien, is nog niet duidelijk. Dat wordt dit jaar uitgezocht. Het college van B en W heeft wel een verklaring voor het te krappe budget: Werkvoorzieningsschap De Dommel (WSD) verricht veel groenwerk voor de gemeente en de tarieven voor de gedane arbeid zijn opgelopen. Daarnaast neemt de hoeveelheid openbaar groen toe, meldt Boxtel.

INWONERS

De gemeente kan verschillende opties kiezen om te besparen. Onderhoudsvriendelijk groen aanplanten is er daar een van, maar het is ook mogelijk om een lagere standaard voor het onderhoud te hanteren. Dat betekent wel dat het straatbeeld mogelijk wat verrommelt. 

Een andere mogelijkheid is om inwoners bij te laten dragen aan het groenonderhoud. Daar wordt nu ook al gebruik van gemaakt, want in de Kennedystraat in Liempde hebben bewoners vorig jaar een overeenkomst gesloten met de gemeente. Na het vervangen van het groen in hun straat, houden zij zelf de nieuwe aanplant bij.

Overigens is groenbeheer niet hetzelfde als het verwijderen van onkruid en het vegen van de straten. Dat is ander werk en er is ook een ander potje voor beschikbaar. Maar: ook hierin zit te weinig geld.

Vandaar de stelling: de gemeente Boxtel moet inwoners het openbaar groen laten bijhouden. Praat mee in de comments.

Afbeelding