Toekomstvisie op GreenTech Park Brabant
Toekomstvisie op GreenTech Park Brabant Foto: Studio Marc Vermeulen

Geld over, maar toch bezuinigen

Algemeen Financiën (e) Economie (e) Ruimtelijke Ordening (e) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Onder aan de streep schreef Boxtel in 2020 zwarte cijfers. 623.085 euro aan vrij besteedbaar geld bleef er over, dit gaat naar de gemeentelijke spaarpot. De raad was dinsdagavond gematigd positief over de jaarrekening 2020. ,,Voldoende, maar het houdt niet over”, aldus fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van D66.

Gerlof Roubos (Balans) waarschuwde zijn mede-raadsleden ervoor zich vooral niet rijk te rekenen ondanks het positieve resultaat van de jaarrekening. Er komen namelijk alweer nieuwe, onvoorziene kosten aan.  Roubos: ,,Er is vorige week een principeakkoord gesloten tussen de Brabantse gemeenten en Jeugdbescherming Brabant. De tarieven voor dit jaar gaan met zo’n 7 procent omhoog. Die voor volgend jaar met 9 procent.”

De algemene reserves zijn weliswaar met zes ton gegroeid, nog altijd heeft Boxtel weinig geld om tegenvallers op te vangen. Daarnaast blijft het sluitend krijgen van het huishoudboekje over meerdere jaren een grote uitdaging. Bezuinigen blijft dan ook noodzakelijk. In 2020 is de raad al met de kaasschaaf over diverse budgetten gegaan, maar dunne plakjes bieden nu geen soelaas meer. Er moet flink worden bespaard, of er moeten inkomsten worden gegenereerd.

De discussie daarover wordt komende dinsdag vooral gevoerd, maar een aantal fracties liep er al op vooruit. Zo gaf Stefan de Nijs (Combinatie95) aan dat er volgens zijn partij geld te verdienen valt met gemeentelijke zonnevelden. Hij hoopt dan ook dat Boxtel er verschillende zelf gaat aanleggen.

VORST B

CDA-politica Vera Brouns ziet mogelijkheden in Vorst B, de locatie die al jaren op de nominatie staat om tot duurzaam bedrijventerrein GreenTech Park Brabant te worden ontwikkeld. Volgens de oppositiepartij stevent Boxtel af op een verlies van in totaal 4,1 miljoen euro op Vorst B. Brouns opperde een lobby bij de provincie om op de bewuste locatie ook reguliere bedrijven toe te laten. Nu zijn de gronden bedoeld voor specifiek duurzame en innovatieve ondernemingen. De verkoopwaarde van de grond zou volgens Brouns stijgen als ook andere bedrijven er kavels kunnen kopen. Wethouder Mariëlle van Alphen was echter duidelijk: zo’n bestemmingsplanwijziging is niet aan de orde.

Een tweede motie van de christendemocraten viel wel in goede aarde, namelijk de oproep aan B en W om zoveel mogelijk kosten te besparen bij de ontwikkeling van GreenTech. Brouns: ,,Bijvoorbeeld door de zogeheten incubator uit te besteden aan een commercieel bedrijf, door ondernemers zelf wegen aan te laten leggen en door kavels te vergroten. Daardoor zijn minder nutsvoorzieningen nodig en dat scheelt geld.” Doel van het CDA: ervoor zorgen dat Boxtel in ieder geval geen verlies lijdt op het project. Dan stroomt in 2024 4,1 miljoen euro extra naar de algemene reserve, in plaats van in een gat tussen opbrengst en kosten van het duurzame bedrijventerrein.

OP DE FOTO: Een toekomstvisie op GreenTech Park Brabant, dat op Vorst B moet verrijzen. Vooralsnog kost Vorst B de gemeente geld, het CDA deed voorstellen om dat tij te keren. (Foto: Studio Marc Vermeulen).