Het drukke treinverkeer rond Boxtel is regelmatig onderwerp van gesprek. In 1989 ontspoorde een goederentrein ten zuiden van het station. Koste wat kost wil het Landelijk Platform Overlast Goederentreinen (LOPGT) dit soort scenario's voorkomen, in Boxtel aangevoerd door voormalig raadslid Jan Bakx. (Foto: Piet van Oers).
Het drukke treinverkeer rond Boxtel is regelmatig onderwerp van gesprek. In 1989 ontspoorde een goederentrein ten zuiden van het station. Koste wat kost wil het Landelijk Platform Overlast Goederentreinen (LOPGT) dit soort scenario's voorkomen, in Boxtel aangevoerd door voormalig raadslid Jan Bakx. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Nog altijd angst voor grote ongelukken, door hoger aantal treinen door Boxtel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Verkeer & Infrastructuur (c)

Duitsland moet over van kolen op gas en de prognoses zijn een flinke toename van goederen- maar ook giftreinen door Boxtel. Voormalig raadslid Jan Bakx ageert daar al enkele jaren tegen. Hij sprak dinsdagavond andermaal de Boxtelse politiek toe en riep in een eerder stadium burgemeester Ronald van Meygaarden op in te grijpen.

Als treinen zich niet houden aan de snelheid en zolang de afspraken met Duitsland niet zijn nagekomen (er zouden aansluitingen op de Betuweroute komen), moet de burgemeester het goederenvervoer stilleggen, vindt Bakx. De Boxtelaar is aangesloten bij het Landelijk Platform Overlast Goederentreinen (LOPGT).

Door mislukte afspraken tussen Nederland en Duitsland en vertragingen van projecten bij de grens, is nu de praktijk dat veel goederenvervoer tussen de twee buurlanden over het Brabantse spoor rijdt. Dit in plaats van de Betuweroute die daarvoor ooit is aangelegd. 

RISICO’S

De actiegroep vreest voor meer trillingen, maar ook ongelukken met giftreinen. Bovendien worden normen voor het risicoplafond ruimschoots overtreden, stelt de actiegroep. In het pleidooi richting het college van B en W en de Boxtelse raad, verwijst LOPGT naar een onderzoek van Algemeen Dagblad uit augustus 2020 dat aangeeft dat er drie keer meer ‘giftreinen’ over de Brabantroute rijden dan is afgesproken.

Van Meygaarden zou volgens de actieclub gebruik kunnen maken van de Gemeentewet om het goederenvervoer door Boxtel te verbieden. De burgemeester is namelijk verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid en mag maatregelen tegen dreigend gevaar nemen, stelt de LOPGT in zijn schrijven aan de plaatselijke politiek. 

Echter, de aangehaalde wetgeving is volgens een woordvoerder van de gemeente ergens anders voor bedoeld. ,,Op basis daarvan kan een burgemeester groepen personen maximaal twaalf uur laten vasthouden of insluiten.” Alleen de zogeheten Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is volgens de gemeente bij machte om de regels op het spoor te handhaven. ,,Voor zover er geen regels worden overtreden als gevolg van het vervoer, is optreden van de burgemeester sowieso geen optie.”

GEZONDHEID

Bakx blijft echter aandringen bij de Boxtelse politiek om iets te doen aan de voorbij denderende goederentreinen. Ook vanwege het gezondheidsrisico door geluidsoverlast en trillingen. Daarvoor verwijst hij naar RIVM-rapporten uit 2013, 2014 en 2019 over wonen langs het spoor. ,,Het WHO, de Europese Unie, het RIVM en de GGD maken duidelijk dat geluid, zeker boven de 54 decibel, aantoonbaar zeer ernstige gezondheidsproblemen geeft.”

Toen Bakx dinsdagavond de raadsleden toesprak, ageerde hij ook tegen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Vanwege toenemende personen- en goederentreinen, willen ProRail en het Rijk zoveel mogelijk overwegen sluiten. Boxtel moet daardoor tal van verkeersmaatregelen nemen omdat de dubbele overweg in de Tongersestraat gesloten moet worden. ,,PHS zet de de deur open voor meer goederentreinen”, stelde de Boxtelaar. Hij riep inwoners tevens op zich te melden via www.lopgt.nl voor een handtekeningenactie en omdat de actievoerders een onderzoek willen starten naar gebruik van slaapmiddelen onder spoorbewoners. ,,Met gezondheid van mensen ga je niet polderen.” Naar aanleiding van zijn inspraak, gaan oppositiepartijen CDA en VVD nader in gesprek met Bakx.

OP DE FOTO: Het treinverkeer rond Boxtel is regelmatig onderwerp van gesprek. In 1989 ontspoorde een goederentrein ten zuiden van het station. Koste wat kost wil het LOPGT dit soort scenario’s voorkomen, in Boxtel aangevoerd door voormalig raadslid Jan Bakx. (Foto: Piet van Oers).