Valt zomer vol feestjes door corona in het water?

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

We kijken er allemaal naar uit: een zomer vol mooie, lokale evenementen. Maar de verscherpte maatregelen die vrijdagavond door demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werden afgekondigd, zetten ook de Boxtelse organisatoren voor het blok. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse evenementen.

In het kort moeten organisatoren bij het aanvragen van een vergunning rekening houden met een drietal scenario’s: het gaat om een doorloopevenement (zoals bijvoorbeeld de weekmarkt), bezoekers zitten op een vaste plek of zij dienen een negatieve coronatest te overleggen bij de ingang zodat dan de regels losgelaten kunnen worden. Vrijwel alle organisatoren worstelen met deze maatregelen.

BIERPOMPFEEST

Het bestuur van de Essche Bierpompfeesten heeft zijn evenement al afgelast vanwege de nieuwe regels. Het dorpsfeest was al verplaatst van mei naar zaterdag 28 augustus, maar wordt nu voor de derde keer doorgeschoven, naar Hemelvaartsdag 2022 (donderdag 26 mei). Medeorganisator Frank de Man: ,,Het is bij ons juist de bedoeling dat (nieuwe) inwoners elkaar leren kennen, dat gaat niet als zij op een stoel moeten blijven zitten. Dan schieten we ons doel voorbij. Het is jammer, maar nu even niet anders.”

Waar in Esch de keuze al is gemaakt, zijn anderen nog in dubio. Multicultureel festival Bazaar, dat op zondag 26 september staat gepland, onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor het testen voor toegang. ,,Hiervoor moeten we het hele terrein afzetten en aan de poort controleren. De hekken kunnen we regelen, maar hoe het precies zit met de check bij de ingang weten we nog niet. Dat zoeken we nu uit”, aldus voorzitter Michel Verhoeven. Stichting BELL, dat daags voor Bazaar viert dat Esch bij de gemeente Boxtel hoort, zit in hetzelfde schuitje. Daar wordt ook nagedacht over alternatieven.

En wat te denken van het Bierstraatje, het festival van De Bierkamer dat vooralsnog op zondag 12 september in de agenda staat. Dit evenement trekt honderden bezoekers naar de Rozemarijnstraat. ,,Met alcohol in het spel, is het haast onmogelijk om mensen op hun plek te laten zitten en als iedereen zich moet laten testen vrezen we dat veel mensen afhaken”, geeft Driekske Hendriks van De Bierkamer aan. De organisatie hakt binnenkort de knoop door over dit festival.

En zo zijn er nog tal van activiteiten waar geen duidelijkheid over is, zoals Jungle Festival op landgoed Velder (10, 11 en 12 september) en ‘t Essche Boeltje (18 september).

LIEVER NIET VERPLAATSEN

Burgemeester Ronald van Meygaarden zag eerder al niet zo’n heil in het verplaatsen van festivals van het voorjaar naar het najaar. Er zijn afspraken gemaakt met buurgemeenten en de veiligheidsregio. Het opschuiven geeft extra druk op de politie.