Alwien Geerts overhandigt een manifest van voorstanders van bouwplan de Rietstok aan de wethouders Ed Mathijssen en Lianne van der Aa van de gemeente Sint-Michielsgestel.
Alwien Geerts overhandigt een manifest van voorstanders van bouwplan de Rietstok aan de wethouders Ed Mathijssen en Lianne van der Aa van de gemeente Sint-Michielsgestel. Foto: Eigen collectie

Gemonde wil woningen, maar de beoogde locatie is omstreden

Algemeen Gemonde (c) Woningbouw Nieuws (c)

De roep om nieuwbouw klinkt luid in Gemonde. De voorbereidingen voor bouwplan de Rietstok zijn vergevorderd, maar in het dorp zijn de meningen verdeeld. Bezwaarmakers voelen meer voor woningen aan de Koudenbergstraat, volgens hen een veel betere plek om te bouwen. Voorstanders stellen dat er geen tijd te verliezen is. Ze dienden dinsdag een manifest in bij de gemeente Sint-Michielsgestel.

Er schort veel aan het Gemondse bouwplan, stellen de bezwaarmakers verenigd in werkgroep de Rietstok. Onder hen Gemondenaar Hans Slegers: ,,Er wordt geen rekening gehouden met de mooie groene historische structuur van de dorpskern; met de kerk, de kiosk, het gemeentelijk monument Dorpstraat 23 en de bijbehorende tuin en aangrenzend coulisselandschap.” 

De werkgroep vreest bovendien grotere verkeersdrukte en parkeerproblemen in de Dorpstraat. Slegers woont zelf aan die weg, het beoogde wijkje grenst zo’n beetje aan zijn achtertuin: ,,Vanuit Gemonde kwam jaren geleden al de vraag om deze veiliger te maken. Tot op heden zonder resultaat. Met het huidige plan komt van meer veiligheid niets terecht. Als alles doorgaat, liggen er in de toekomst drie kruisingen binnen zeventig meter.”

De bezwaarmakers vinden verder dat de 28 geplande woningen een aantasting vormen van het dorpsaanzicht en maken zich zorgen over het verdwijnen van leefgebied voor planten en dieren. Slegers: ,,Bovendien brengt het twee grote kastanjes die op de beschermde bomenlijst staan en zich naast het historische pand aan de Dorpstraat 23 bevinden, in gevaar.”

De betrokken Gemondenaren onderhouden contact met andere organisaties zoals Heemschut, Natuurgroep Gestel, Het Groene Hart en Veilig Verkeer Nederland over samenwerking, informatie en advies. Slegers: ,,Doel is om het huidige plan van tafel te krijgen.” 

CONSTRUCTIEVE HOUDING

Werkgroep de Rietstok is tegenstander van het voorgenomen bouwproject, maar beseft wel dat nieuwbouw in Gemonde gewenst is. Slegers: ,,Liever dan vijf jaar strijd te voeren over een in onze ogen slecht plan, willen we dat de gemeente Sint-Michielsgestel serieus kijkt naar het alternatief dat we aandragen. Aan de Koudenbergstraat is meer ruimte om te bouwen. Dat is een relatief nieuwe wijk, dus nieuwbouw past daar beter. Bovendien ontstaat er geen verkeersprobleem in de Dorpstraat.” 

Volgens Slegers is de werkgroep bereid om mee te denken, om zo tot woningbouw in Gemonde te komen, maar niet aan de Rietstok. ,,De projectontwikkelaar heeft die grond daar natuurlijk al aangekocht, dat snap ik wel. We willen ook onze gedachten laten gaan over een invulling van het terrein die niet tot aantasting van het dorp leidt.”

Bouwen aan de Koudenbergstraat zou een probleem worden voor Vrijborg. Die grond is helemaal niet van de projectontwikkelaar dus die kan daar weinig mee, legt directeur Tony Koster uit: ,,Het gebied aan de Rietstok is in 2012 al aangewezen als inbreidingslocatie in de structuurvisie van de gemeente Sint-Michielsgestel en ligt al goeddeels binnen bestaand stedelijk gebied.”

Bovendien zou het stuk grond aan de Koudenbergstraat uitbreiding van Gemonde betekenen: grote kans dat provincie dan aan de rem trekt want die wil eerst dat inbreidingslocaties in het dorp worden gebruikt. Koster: ,,In Gemonde is de schaarste wellicht nog groter dan op landelijk niveau. Op dit moment zijn er nauwelijks woningen te koop in het dorp. En anders zijn deze dermate duur dat starters hier niet voor in aanmerking komen. Reden om de woonbehoefte met dit plan deels in te vullen en jonge Gemondenaren een kans te geven zich in hun eigen dorp te vestigen.”

VOORSTANDERS

Gemondenaren Alwien Geerts en Marcel Klomp delen de mening van Koster. Geerts: ,,Iedereen mag zijn eigen visie hebben op het bouwplan, laten we dat vooropstellen. Er is echter veel aandacht geweest voor de tegenstanders van het plan, waardoor het lijkt of het hele dorp tegen het bouwproject is. Dat is zeker niet het geval. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat er meer voorstanders zijn.”

Leefbaarheid is de voornaamste reden om zo snel mogelijk te bouwen, aldus Geerts en Klomp. ,,We hebben dinsdag een manifest ingediend bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Dit is ondertekend door verschillende partijen in het dorp.” Basisschool Sint-Lambertus, de tennisclub, voetbalvereniging, de ruitersportclub, de liefdadigheidsinstelling van de parochie, de ondernemersvereniging en de lokale activiteitencommissie, om er een paar te noemen. 

GEEN TIJD

Ook Geerts Adviesgroep en Assurantiebedrijf Klomp ondersteunen de petitie. Geerts: ,,Er moet gebouwd worden omdat het aantal leerlingen op school terugloopt en verenigingen jonge aanwas nodig hebben. Jongeren kunnen geen huis in het dorp betalen, er zijn dus dringend starterswoningen nodig. De genoemde locatie aan de Koudenbergstraat ontwikkelen duurt te lang, daar gaat wel tien jaar overheen. Die tijd hebben we niet.”

Verkeersproblematiek is een belangrijk argument van de bezwaarmakers tegen bouwen aan de Rietstok. Volgens Geerts en Klomp rijdt er echter alleen lokaal verkeer door de Dorpstraat. Geerts: ,,En landbouwvoertuigen, daar ontkom je niet aan in een dorp. Waar je ook bouwt, er ontstaan altijd extra verkeersbewegingen.”

BEJAARDENHUIS

Gemonde vergrijst. Geerts: ,,Als er niets gebeurt, wordt het dorp een bejaardenhuis. Jonge gezinnen houden de leefbaarheid op peil.” Klomp vult aan: ,,Wij zien de Rietstok als een begin. We zien het liefst dat er druppelsgewijs meer nieuwbouw plaatsvindt in het dorp, elke paar jaar wat huizen, dat houdt doorstroom op gang en trekt steeds wat gezinnen aan.”

Geerts: “We zamelen momenteel handtekeningen in van Gemondenaren. Bij mijn bedrijf, Geerts Adviesgroep, en bij assurantiebedrijf Klomp kunnen inwoners komen tekenen. We dienen de verzamelde handtekeningen uiteindelijk in bij de gemeente en hopen dat bouwproject de Rietstok spoedig van de grond komt.”  

OP DE FOTO (1): Alwien Geerts overhandigt een manifest van voorstanders van bouwplan de Rietstok aan de wethouders Ed Mathijssen en Lianne van der Aa van de gemeente Sint-Michielsgestel. (Foto: gemeente Sint-Michielsgestel).

OP DE FOTO (2): Twan Smits, Edgar Knip en Hans Slegers maken deel uit van de werkgroep de Rietstok. Ze willen voorkomen dat er op die locatie gebouwd wordt. (Foto: Gerard Schalkx).

Twan Smits, Edgar Knip en Hans Slegers maken deel uit van de werkgroep de Rietstok. Ze willen voorkomen dat er op die locatie gebouwd wordt. (Foto: Gerard Schalkx).