Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Boxtelse ambtsketen terug van weggeweest

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De lang verloren gewaande ambtsketen van oud-burgemeester Martien van Helvoort (1945 tot 1971) heeft zijn weg weer teruggevonden naar de gemeente Boxtel. De jongste zoon van de in 1981 overleden burgervader, Jerôme, overhandigde het onderscheidingsteken woensdag aan de huidige burgemeester Ronald van Meygaarden.

Jerôme van Helvoort had zich nooit zo afgevraagd waar de ambtsketen van zijn vader zich na diens dood eigenlijk bevond. Pas toen een andere oud-burgemeester, en tevens lid van de Raad van Bestuur van Museum Boxtel, aan hem vroeg waar de ketting was gebleven, is hij gaan zoeken. ,,Ik had werkelijk geen idee. Tot ik zes jaar geleden op een feestje was bij mijn broer en ik naar een schilderij van mijn vader keek. Daar hing de keten gewoon aan, al jaren blijkbaar. Ik vond dat deze aan de gemeente Boxtel toebehoorde, maar daar was mijn broer het niet mee eens”, vertelt Jerôme. 

Er werd wel afgesproken dat de ambtsketen alsnog overgedragen zou worden als het met de gezondheid van de oudste zoon Van Helvoort minder zou gaan. Twee jaar geleden overleed hij en na wat overredingskracht van Jerôme, werd de burgemeestersonderscheiding overgedragen, via Van Meygaarden aan MuBo. ,,Hiermee hebben we na het bloedwonder, nu ook het wonder van de Boxtelse ambtsketen”, aldus Van Meygaarden.

SET COMPLEET

MuBo-voorzitter Willem van Vossen is blij dat de ketting weer terug is in Boxtel en dat deze in zijn museum komt te liggen. ,,Het is een mooie aanwinst en daarmee is de set nu weer compleet, want de oude ambtsketens van Liempde en Esch hebben we namelijk ook in bezit.”

OP DE FOTO: Jerôme van Helvoort (rechts), zoon van oud-burgemeester Martien van Helvoort, geeft de ambtsketen van zijn vader terug aan de gemeente Boxtel. Oud-burgervader Jan van Homelen (links) en huidig burgemeester Ronald van Meygaarden zijn blij met het onderscheidingsteken. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding