Gerry van Zanten (links) en Yolanda Kuzinowicz poseren tussen de leerlingen van groep 7 en 4 op de speelplaats van De Hobbendonken. Beide leerkrachten nemen volgende week afscheid van de basisschool in Boxtel-Oost. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Gerry van Zanten (links) en Yolanda Kuzinowicz poseren tussen de leerlingen van groep 7 en 4 op de speelplaats van De Hobbendonken. Beide leerkrachten nemen volgende week afscheid van de basisschool in Boxtel-Oost. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Juffen Gerry en Yolanda nemen afscheid van De Hobbendonken

Algemeen Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

Rustig afbouwen? Nee hoor! Yolanda Kuzinowicz (65) en Gerry van Zanten (64) hebben amper tijd om stil te staan bij hun naderende afscheid van basisschool De Hobbendonken. Volgende week staan beide leerkrachten van de basisschool in Boxtel-Oost voor de allerlaatste keer voor de klas en er is nog een heleboel te doen. Rapporten schrijven, oudergesprekken voeren en natuurlijk de klas opruimen voordat de zomervakantie aanbreekt. 

Als ze straks worden uitgezwaaid, hebben beide juffen er samen 84 ‘dienstjaren’ opzitten bij de school. Yolanda (groep 4) begon er in 1977, Gerry (groep 7) volgde in 1981. ,,Ik werkte eerst in Den Bosch voordat ik naar De Hobbendonken kwam”, vertelt Yolanda, die opgroeide in Amsterdam. De Boxtelse Gerry werkte eerst als muziekleerkracht in Tilburg en gaf les op de Angelaschool. ,,Toen ik daar boventallig was, solliciteerde ik met succes bij deze school.”

WARM BAD

De Hobbendonken omschrijven beide leerkrachten als een gemoedelijke school waar het fijn werken is. ,,Elke dag is anders”, zegt het duo in koor. ,,Kinderen komen hier heel open binnen en voelen zich snel thuis. Ook voor ouders is de drempel laag, al is dat nu door corona jammer genoeg anders”, vertelt Gerry. Yolanda: ,,De sfeer is goed. Onze school is niet te groot waardoor je iedereen kent. Nieuwe collega’s komen in een warm bad terecht.”

Opwindende jaren beleefden Yolanda en Gerry in de periode dat De Hobbendonken in beeld was voor verhuizing. ,,Elke keer weer doken andere plannen op”, herinnert Gerry zich. ,,De ene keer zouden we verhuizen naar De Wilgenbroek, de andere keer lag er een nieuwbouwplan in de wijk In Goede Aarde.” Yolanda herinnert zich dat de plannen altijd op het prikbord hingen. Uiteindelijk bleef school op haar vaste stek aan de Beneluxlaan. En dat bevalt nog steeds prima.

DIGITAAL ONDERWIJS

Digitalisering noemen Yolanda en Gerry de grootste verandering in hun lange onderwijsloopbaan. Waar kennisoverdracht vroeger centraal stond, gaan leerlingen nu zelfstandig op onderzoek uit. ,,Dat doen ze meestal online”, aldus Gerry. ,,Internet biedt leerlingen de kans om de wereld in de klas te halen. Met behulp van PowerPoint of Prezi maken ze vervolgens prachtige presentaties.”

,,Digitaal werken hoort bij de vaardigheden van de 21e eeuw”, gaat Yolanda verder. ,,Ook het onderwijs op De Hobbendonken heeft een digitaal karakter. Nu al werken de groepen 6, 7 en 8 met een Chromebook, na de vakantie gebeurt dat ook in de groepen 4 en 5.” Beide juffen zijn trouwens eensgezind als gevraagd wordt wat ze in de klas het allerleukst vonden: ,,Kinderen leren lezen!”

Over leuk gesproken... De regelmatige schoolreisjes naar De Efteling zien Yolanda en Gerry nog altijd als belangrijke hoogtepunten in het schooljaar. ,,Een bezoek aan het Rijksmuseum met ‘Museumschatjes’ en natuurproject Het Bewaarde Land waren belangrijke aanvullingen voor het lesprogramma”, zegt Gerry. ,,Op kleuters maakt een bezoekje aan Stapel op Sint een onuitwisbare indruk”, gaat Yolanda verder.

Als ze haar 44 onderwijsjaren op De Hobbendonken de revue laat passeren, omschrijft ze de fusie met kleuterschool Het Kasteeltje als onvergetelijk. Dat was medio jaren tachtig, toen kleuter- en lager onderwijs samen het basisonderwijs vormden. ,,De kleuters kwamen met hun als jonkvrouwen verklede juffen in een optocht naar school. Via een ophaalbrug gingen ze het gebouw binnen.”

WERKDRUK

Terugkijkend op 84 onderwijsjaren, geven Yolanda en Gerry aan dat de werkdruk anno 2021 groot is. ,,Leerkrachten hebben veel meer taken gekregen die binnen reguliere werktijden niet meer vervuld kunnen worden”, constateert Gerry. ,,Vroeger werd elke dinsdagmiddag in de pauze door enkele collega’s gekookt”, herinnert Yolanda zich. ,,Op andere momenten hielden we na schooltijd tafeltenniscompetities. Daar is jammer genoeg geen tijd meer voor.”

Als de twee juffen straks zijn uitgezwaaid, gaan ze alle collega’s en leerlingen missen. ,,Er breekt ook een tijd aan om iets nieuws op te pakken”, meent Gerry, die denkt aan een cursus fotografie of psychologie, de pianotoetsen vaker wil toucheren en natuurlijk meer tijd wil besteden aan haar kleinkinderen. Yolanda’s echtgenoot studeert Spaans en verblijft daarvoor regelmatig in Alicante. Lachend: ,,Ik heb zo’n idee dat je me daar in de toekomst vaker zult vinden.”


OP DE FOTO: Gerry van Zanten (links) en Yolanda Kuzinowicz poseren tussen de leerlingen van groep 7 en 4 op de speelplaats van De Hobbendonken. Beide leerkrachten nemen volgende week afscheid van de basisschool in Boxtel-Oost. (Foto: Bas van den Biggelaar).