Voorzitter monumentencommissie blijft nog een poosje in functie

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Bea Schoenmakers blijft nog in elk geval een half jaar voorzitter van de Boxtelse monumentencommissie. Dat heeft ze na overleg met het college van B en W besloten. Ze wilde haar taken eigenlijk per 1 juli dit jaar neerleggen, maar door het uitstel van de Omgevingswet heeft ze besloten nog even aan te blijven.

De gemeente Boxtel wil bij de invoering van de Omgevingswet, die de regels rondom de leefomgeving moet vereenvoudigen, een nieuwe commissie in het leven roepen: Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Hierin moeten welstand en monumenten samenkomen, waar dit nu nog twee losse commissies zijn. Het college verwacht dat deze nieuwe werkgroep vanaf 1 januari 2022 van start kan gaan. 

ERVARING

Volgens B en W kan Schoenmakers als huidige voorzitter van de monumentencommissie ‘met haar ruime ervaring en netwerk een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de CRK’.

Op dit moment beoordelen de leden van welstandscommissie of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk past binnen de regels van de Woningwet. Zij kijken bijvoorbeeld naar de maximale hoogte van een nieuwe woning en of deze ook past in de directe omgeving. 

ADVIES

De monumentencommissie brengt advies uit bij aanvragen voor een monumentenvergunning of over het gemeentelijk beleid. Ook reikt de werkgroep onder leiding van Schoenmakers een prijs uit voor de meest wezenlijke restauratie van een monument in de gemeente. Dat gebeurt op 11 september.

Beide commissies worden vanaf volgend jaar dus samengebracht binnen een werkgroep.

De Omgevingswet werd in 2015 al door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar de invoering laat nog op zich wachten. Onlangs is deze weer uitgesteld tot 1 juli 2022.