Van coronasteun Rijk is nu nog zeven ton over

Algemeen Financiën (e) Nieuws (c)

De gemeente Boxtel heeft dit jaar tot nog toe 833.800 euro aan financiële steun gehad vanuit de landelijke overheid om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Met het restant uit de twee steunpakketten van vorig jaar komt het totale budget neer op 1,1 miljoen euro. Hiervan heeft net iets meer dan vier ton een bestemming gekregen. Dat blijkt uit de eerste bestuursrapportage die de gemeenteraad vanavond bespreekt.

Vanwege de coronacrisis nam Boxtel vorig jaar al maatregelen om inwoners en ondernemers binnen de gemeente tegemoet te komen. Zo betalen uitbaters van horeca ook in 2021 geen terrasbelasting. De opbrengsten die Boxtel daarmee mist (17.800 euro), worden opgevangen door de extra overheidsmiddelen.

Het kan zijn dat de bijdrage van de overheid nog nodig is om een mogelijke andere financiële tegenvaller te pareren. Momenteel kijkt het Rijk namelijk naar een rechtszaak van een Utrechtse horecaondernemer die kwijtschelding wil van de onroerendzaakbelasting over de periode dat cafés en restaurants niet open mochten zijn. Mocht Den Haag hierin meegaan, dan kan dit betekenen dat ook Boxtel over de eerste vijf maanden van dit jaar bij horeca geen ozb-inkomsten kan innen.

Daarnaast voert Boxtel namens het Rijk de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit. Hiervan kunnen inwoners gebruik maken die door de crisis hun rekeningen voor het huis niet meer kunnen betalen, zoals gas, water en licht. Hier is tot nog toe 88.700 euro aan uitgegeven.

Maar ook voor algemene zaken heeft Boxtel geld gekregen. Zo kostte het coronaproof organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen 44.600 euro extra. Dat bedrag hoeft de gemeente dus niet uit eigen zak te betalen.

EXTRA WERK

De coronacrisis zorgt ook voor extra werk voor ambtenaren. Zo moeten regels worden aangepast, wordt er meer ingezet op veiligheid en communiceert de gemeente meer naar haar inwoners. Burgemeester en wethouders melden dat deze extra kosten tot op heden nog binnen het bestaande budget opgevangen kunnen worden, maar dat is ook afhankelijk van het verdere verloop van de pandemie en de eventuele effecten die de crisis nog teweegbrengt als deze voorbij is.

Overigens kan Boxtel het geld dat zij vanuit Den Haag ontvangt vrij besteden. Dat heeft weer een positief effect op de begroting van 2021. Onder de streep blijft er vooralsnog namelijk nog geld over. De crisis is echter nog niet voorbij, geeft ook het college van B en W aan. En dus zijn alle extra inkomsten vanuit het Rijk welkom en is de verwachting dat de zeven ton die nu over is, nog wel een (corona)bestemming krijgt.