Marlies Germanus is community librarian in Bibliotheek Boxtel. Ze wil het netwerk van de bibliotheek vergroten en de samenwerking met allerlei lokale partijen intensiveren. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Marlies Germanus is community librarian in Bibliotheek Boxtel. Ze wil het netwerk van de bibliotheek vergroten en de samenwerking met allerlei lokale partijen intensiveren. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Marlies Germanus: ‘Bibliotheek Boxtel wordt een bruisend middelpunt’

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

,,De bibliotheek in Boxtel zet haar deuren wagenwijd open en is zoveel meer dan een plek waar je boeken leent.” Aan het woord is Marlies Germanus (33), community librarian bij Huis73, de organisatie waaronder ook de bibliotheek aan de Burgakker valt. Boxtel is de plek waar Germanus enthousiast werkt aan een nieuw profiel van de bibliotheek, die in haar ogen een spin in het web kan en wil zijn op het gebied van kunst, cultuur, debat, educatie en persoonlijke ontwikkeling.

De LocHal in een oude locomotiefloods in de Spoorzone in Tilburg en DePetrus in de vroegere Sint-Petruskerk in Vught zijn perfecte voorbeelden van een bibliotheek van de toekomst die ook in Boxtel moet verrijzen. Hoewel het vroegere schoolgebouw aan de Burgakker misschien wat minder in het oog springt, heeft ook deze bibliotheek alles in zich om uit te groeien tot een ontmoetingsplek en multiculturele broedplaats. ,,De ligging in het centrum en de zeeën van ruimte zijn perfect”, vindt Germanus.

De bibliotheek van de toekomst is bovendien veel meer dan een trendy gebouw, zo benadrukt de community librarian (een term die uit Amerika is overgewaaid). ,,De bibliotheek die ik voor ogen heb, biedt gastvrij onderdak aan ontelbare plaatselijke initiatieven, zoekt samenwerking in alle geledingen van de lokale samenleving en bouwt een breed netwerk op.” Germanus geeft aan dat de bibliotheek in Boxtel op veel fronten kan faciliteren. ,,We hebben volop ruimte, beschikken over veel materialen en bieden graag onze expertise aan om nieuwe ideeën te ondersteunen.”

BRUISENDE PLEK

Germanus werkt nu een kleine twee jaar als community librarian in Boxtel. Tot afgelopen voorjaar hield ze zich vooral bezig met het organiseren van allerlei programma-activiteiten. ,,Sinds 1 mei richt ik me op het vergroten van mijn netwerk. Met zoveel mogelijk potentiële partners verken ik wat in de gemeenschap speelt en welke verbindende rol de bibliotheek daarbij kan vervullen. Naast boekenuitleen, leeszaal, taalhuis en informatiepunt digitale overheid willen we een bruisende plek zijn waar ‘het’ gebeurt in Boxtel.”

De lokale gemeenschap kent ze inmiddels goed. ,,Ik ben sowieso geen onbekende in Boxtel”, lacht Germanus, die tot haar achttiende in Boxtel-Oost woonde. ,,Ik danste bij Tiga, hockeyde bij MEP en volgde dramalessen bij MiK Kunsteducatie. En natuurlijk was de bibliotheek een plek waar ik heel vaak kwam.” Als community librarian zoekt ze nu samenwerking met zoveel mogelijk lokale partners.

Germanus: ,,Het is mijn streven dat minstens 80 procent van alle initiatieven die in de bibliotheek van de toekomst ontplooid worden, met lokale mensen worden opgezet.” Samenwerken en verbinden zijn sleutelwoorden, de bibliotheek aan de Burgakker opent geen subsidieloket. ,,In mijn visie ontstaan in de bibliotheek van Boxtel nieuwe communities. Samenwerkingsverbanden die leiden tot initiatieven die bijdragen aan een nog fijnere samenleving.”

‘PRAAT’

Germanus heeft de voorbije maanden veel gesprekken gevoerd met partners. Ook stelt ze binnenkort een klankbordgroep samen waarmee ze gaat sparren over de toekomstige rol van de bibliotheek in de samenleving. ,,Een eerste vrucht van samenwerking is ‘Praat’, een debatprogramma dat we in de bibliotheek met publiek opnemen en op een later tijdstip uitzenden op Omroep Dommelland. In ‘Praat’ gaan we grotere thema’s bespreken die ook in Boxtel spelen.”

De eerste opname staat gepland op 18 september als in Boxtel het theaterseizoen wordt geopend met de Culturale en cultuur het logische gespreksonderwerp is. Onderwerpen die in latere edities van ‘Praat’ langs komen, zijn onder meer wonen, armoede en lokale democratie. ,,Elke aflevering krijgt twee weken later een vervolg”, aldus Germanus. ,,Dan schuiven we nogmaals aan tafel voor een goed gesprek en dragen we als bibliotheek van de toekomst opnieuw bij aan ontmoeting en debat.”

MEER WETEN?

Meer weten over de nieuwe initiatieven van Bibliotheek Boxtel of ideeën voor een verbindende activiteit? Neem contact op met Marlies Germanus, e-mail: MarliesGermanus@huis73.nl.

OP DE FOTO: Marlies Germanus is community librarian in Bibliotheek Boxtel. Ze wil het netwerk van de bibliotheek vergroten en de samenwerking met allerlei lokale partijen intensiveren. (Foto: Bas van den Biggelaar).