De Rouwbommel is een van de gebieden waar al een veldpoort is geplaatst. Dit stukje grond aan de Vleutstraat stond voorheen bekend als het Hooilanden-project van onder andere SPPiLL. (Foto: Ruud van Nooijen).
De Rouwbommel is een van de gebieden waar al een veldpoort is geplaatst. Dit stukje grond aan de Vleutstraat stond voorheen bekend als het Hooilanden-project van onder andere SPPiLL. (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

Particulieren kunnen ‘kloeke’ veldpoorten aanvragen

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Er zijn liefst 25 historische veldpoorten te verdelen die grondeigenaren in het buitengebied op hun terrein kunnen krijgen. De ‘kloeke’ entrees van vier meter breed worden geplaatst met de oorspronkelijke naam van de betreffende locatie. Particulieren kunnen zich vanaf heden aanmelden. 

Met name rondom Liempde zie je ze al enkele jaren opduiken. De toponymische veldpoorten komen nu beschikbaar voor grondbezitters in Boxtel, Liempde, Olland, Sint-Oedenrode en Schijndel. Het project Veldpoorten De Geelders-Dommeldal moet het buitengebied rond Liempde en Sint-Oedenrode aantrekkelijker maken voor bezoekers én bewoners. Bij elke poort komt een bordje met een QR-code die verwijst naar websites met informatie.

EIGEN BIJDRAGE

Voor de poorten wordt een eigen bijdrage gevraagd. Hoeveel dat wordt, hangt af van de marktontwikkelingen met betrekking tot de prijzen voor hout. Meer informatie via SPPiLL-projectleider Co Kramer: 06-22 69 23 92 of co@sppill.nl.

De poortenactie is in handen van het Liempdse SPPiLL, ARK Natuurontwikkeling en erfgoedvereniging Kèk Liemt, samen met heemkundekring De Oude Vrijheid en sociale werkorganisatie Welzijn de Meierij uit respectievelijk Sint-Oedenrode en Schijndel. 

Ook de gemeentes Boxtel en Meierijstad en landschapsfonds Het Groene Woud leveren een bijdrage.

OP DE FOTO: De Rouwbommel is een van de gebieden waar al een veldpoort is geplaatst. Dit stukje grond aan de Vleutstraat stond voorheen bekend als het Hooilanden-project van onder andere SPPiLL. (Foto: Ruud van Nooijen).