Velder.
Velder. Foto: Kees Beekmans Fotografie

Leerzame wandeling door landgoed Velder

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Door natuurliefhebbers wordt landgoed Velder geprezen om het goede bosbeheer en de ecologische kenmerken. Bovendien kent het gebied een rijke historie als jachtdomein. Gidsen van Gastvrij Liempde houden zondag 18 juli een wandeltocht door het gebied. 

Deelnemers worden verwend op het landgoed met sterrebosstructuur: zij krijgen verrassende weetjes en anekdotes voorgeschoteld over de historie van het voormalige jachtdomein. Hoewel Velder bekendstaat als evenementenlocatie, is het vooral een uniek natuurgebied. Vroeger was het landgoed tussen Liempde en Oirschot een jachtdomein, waar wolven, edelherten en wilde zwijnen het doelwit waren. 

Het bos diende eeuwenlang tevens als bron van stook- en gebruikshout. Langs de kenmerkende negen dreven kijken bezoekers nu nog op tegen majestueuze eiken van wel 250 jaar oud. Ook bijzondere dieren en planten zoals de bosanemoon en de slanke sleutelbloem lopen wandelaars tegen het lijf.

VERZAMELEN

Deelnemers verzamelen zich om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Vandaaruit vertrekken zij op eigen gelegenheid naar het landgoed. Meedoen kost vijf euro per persoon, inclusief koffie of thee. Aanmelding is verplicht via e-mail: info@liempdsenherd.nl.

Het is de eerste wandelexcursie van Gastvrij Liempde sinds lange tijd. Vanwege de coronabeperkingen wordt gevraagd om onderling anderhalve meter afstand te bewaren.

OP DE FOTO: Een mooie overzichtsfoto van de negen dreven die door het landgoed lopen. Zondag geven gidsen van Gastvrij Liempde op Velder een rondleiding. (Foto: Kees Beekmans Fotografie).