Over de Parkweg in Boxtel kwamen zondagochtend regelmatig groepen wielrenners voorbij. Zij fietsten de contouren van Frankrijk en Spanje voor het goede doel. (Foto: Hans van Doorn).
Over de Parkweg in Boxtel kwamen zondagochtend regelmatig groepen wielrenners voorbij. Zij fietsten de contouren van Frankrijk en Spanje voor het goede doel. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Boxtel doet dienst als ‘landsgrens’ Frankrijk en Spanje voor wielerronde

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Terwijl in de Pyreneeën werd gevochten om de winst in de vijftiende etappe van de Tour de France, vulden de straten van Boxtel zich zondag ook met wielrenners. De ‘Ronde van Frankrijk én van Spanje’ deden namelijk deze gemeente aan en daar liepen veel recreatieve fietsers warm voor.

Geen Pogacar, Mollema of Alaphilippe, maar onbekende sportievelingen koersten zondag door Brabant. De Ronde van Frankrijk en Spanje is namelijk een sponsortocht, waarbij deelnemers niet alleen een 80 of 125 kilometer lange route fietsen, maar ook geld ophalen voor stichting Spieren voor Spieren. Het wielerevenement werd zondag voor de tweede keer gehouden. Bovendien startte Le Grande Boucle 25 jaar geleden in ‘s-Hertogenbosch, voor de organisatie een herinnering om bij stil te staan.

De 450 wielrenners die zondag meededen reden de contouren van Frankrijk en Spanje. De start was vanmorgen tussen half negen en elf uur in de Maasport in ‘s-Hertogenbosch. Via de Schijndelsedijk kwamen de fietsers Boxtel binnen. Zij schoten door de wijk Munsel/In Goede Aarde, Selissenwal en Breukelen om hun route te vervolgen.

De ‘grens’ tussen Frankrijk en Spanje, de Pyreneeën, liep via bedrijventerrein Ladonk richting de Kapelweg tot het centrum van Haaren. Wie de lange route fietste, reed via Lennisheuvel richting Spoordonk. 

SCHRIKKEN

Hoewel de organisatie de route had aangegeven met pijltjes, was niet voor iedereen duidelijk dat er een wielerronde plaatsvond. Sommige bewoners schrokken dan ook toen groepen renners ineens door hun wijk koersten.

‘s Avonds werd de cheque met het opgehaalde bedrag overhandigd aan ambassadeur Minke Booij van Spieren voor Spieren. De renners sprokkelden 27.620 euro bij elkaar, ongeveer vierduizend euro meer dan vorig jaar.

OP DE FOTO’S: Over de Parkweg in Boxtel kwamen zondagochtend regelmatig groepen wielrenners voorbij. Zij fietsten de contouren van Frankrijk en Spanje voor het goede doel. (Foto’s: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding