Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Bierbanjerij volgend jaar gewoon weer offline, als het aan de organisatie ligt

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Speciaalbier proeven is zowel een leuke als serieuze aangelegenheid. Of het nu in de kroeg is of thuis met vrienden. De organisatie achter de Bierbanjerij, een evenement van vereniging De Bierkamer, bewijst dat deze zaterdag. Vanwege de coronamaatregelen is ook dit jaar gekozen voor een ‘digitale’ editie, maar de live rondgang langs cafés blijft toch favoriet.

Normaal gesproken zouden deelnemers van kroeg naar kroeg gaan en overal een speciaalbiertje proeven. Het leek de organisatie in deze tijd geen goed idee om veel mensen samen te brengen, en het evenement trekt jaarlijks heel wat proevers. De persconferentie van vrijdagavond onderstreepte hun keuze. En dus is dit keer niet café Becoloth het hoofdkwartier voor de commissieleden, maar de achtertuin van Ton van Dooremalen aan de Bosscheweg. 

Deelnemers konden vooraf een doos met acht verschillende speciaal bieren afhalen, tevens gevuld met allerlei gadgets en kortingsbonnen. ,,We hebben er zo’n 120 verkocht en ze zijn voor twee personen. Dus er zitten 240 man thuis te proeven. Of op het terras, want daar zitten ook groepjes, weten we inmiddels”, geeft Driekske Hendriks, een van de organisatoren, aan. 

Om het geheel nog wat op te leuken, hebben de mannen van De Bierkamer ook een muzieklijstje op Spotify gemaakt en is er een kleine pubquiz. Er is zelfs nog een extra wedstrijdelement aan de proeverij toegevoegd. In de doos zit namelijk ook een zakje met pompoenzaadjes. ,,Als je die dit weekend nog plant, zijn ze tegen Halloween volgroeid. Wie dan de grootste heeft, wint. Ja, dit zijn van die grappige extraatjes die we in de voorbereiding er nog bij verzinnen”, aldus Hendriks.

RUSTIG TOT RUIG

De te proeven biertjes staan op volgorde op een meegeleverde kaart. Ook de organisatoren hebben ieder een proefglaasje voor zich op tafel staan, met een gekleurd viltje om de voet, om onderling uitwisselen te voorkomen. De bierlijst begint rustig, met een blondbiertje van brouwerij Graansilo uit Groningen. De proefweg gaat vervolgens verder via onder meer een Amerikaanse kölsch (bovengistend pils), een paar Indian Pale Ales (IPA), blondjes en een triple tot de wat ruigere, maar populaire, Russian Imperial Stout Deerhunter van brouwerij Frontaal.

De inhoud van ieder flesje wordt netjes verdeeld onder de aanwezigen en gekeurd. Soms verschillen de meningen, maar medeorganisator Hans van den Dungen haalt de gemene deler onder alle leden eruit en noteert deze op een blaadje. Ondertussen is gastheer Van Dooremalen ook nog bezig om zelf bier te brouwen. Hij loopt af en aan tussen de proeftafel en de brouwketel. Zo wordt deze Bierbanjerij een echt serieuze aangelegenheid. 

Hendriks: ,,Maar toch blijft de échte Bierbanjerij het mooist. Als je de mensen dan na hun vijfde of zesde biertje weer van kroeg ziet wisselen, denk ik wel eens: ‘wat hebben we toch aangericht’. We hopen dan ook dat we volgend jaar weer een normale editie kunnen organiseren.”

GENIETEN

Dat er volop toch wordt geproefd in Boxtel en omgeving, blijkt uit de vele reacties die de organisatie binnen krijgt via onder meer Untappd (een mobiele app waarmee je speciaalbieren kunt beoordelen). Een stukje verderop, in café Hart van Boxtel op de Markt staat een groepje vrienden in het bovenzaaltje ook te genieten van alle soorten bier uit het pakket. Olivier van Dooremalen (zoon van Ton) vindt het initiatief prachtig en heeft zes dozen meegenomen: ,,Samen met vrienden bier proeven is altijd een mooie bezigheid. Maar dat online doen is toch minder leuk dan in de kroeg en dus zijn we hier gaan zitten.”

Of de vriendengroep ook actief deel gaat nemen aan de quiz, is op dat moment nog maar de vraag. Olivier lachend: ,,Laat wordt het in elk geval. Straks gaan we nog even naar beneden. En als om middernacht de kroeg sluit, zullen we ongetwijfeld nog wel bij iemand binnen vallen voor een laatste drankje.”

OP DE 1e FOTO: De organisatie heeft het goed voor elkaar en kan zelf ook genieten van hun ‘Bierbanjerij op afstand’. (Foto: Hans van Doorn).

OP DE 2e FOTO: De vriendengroep van Olivier van Dooremalen (derde van links) proeft samen in het bovenzaaltje van café Hart van Boxtel. (Foto: Rens van den Elsen).

De vriendengroep van Olivier van Dooremalen (derde van links) proeft samen in het bovenzaaltje van café Hart van Boxtel. (Foto: Rens van den Elsen).