In wandelpark Molenwijk werd onder meer een kliko opgeblazen met vuurwerk. Ook werd brand gesticht in enkele afvalcontainers.
In wandelpark Molenwijk werd onder meer een kliko opgeblazen met vuurwerk. Ook werd brand gesticht in enkele afvalcontainers. Foto: Piet van Oers

Geen extra cameratoezicht om vandalisme te voorkomen

Algemeen Nieuws (c)

Geen extra cameratoezicht om vandalisme te voorkomen

Vandalisme kost Boxtel jaarlijks minstens 130.000 euro. En dan gaat het enkel om de ernstiger incidenten. De VVD-fractie vroeg het college van B en W of extra cameratoezicht mogelijk is, maar daar voelen burgemeester en wethouders niet voor.

,,Cameratoezicht is een zwaar middel dat alleen ingezet kan worden als er voldoende aanleiding toe is en een andere aanpak niet helpt”, vindt het college. De vraag van de oppositiepartij komt niet uit de lucht vallen, er hangen namelijk camera’s in het centrum van Boxtel. Die staan alleen niet aan. Het was namelijk rustig op de Markt de voorbije maanden door de coronamaatregelen. Om vandalisme tegen te gaan, nemen boa’s en politie, waar hun dienst dat toelaat, vaker een kijkje op plekken waar regelmatig vernielingen worden gepleegd.  

Het vlonderpad aan de Konijnshoolsedreef is zo’n locatie. In de wijk In Goede Aarde was het afgelopen jaar geregeld sprake van vandalisme en op de Markt en in de Rechterstraat zijn nog niet zolang geleden plantenbakken omgegooid en banieren kapotgetrokken. Afvaldumpingen en vuurwerkschade behoren tot de terugkerende kostenposten.

Van alle meldingen van vandalisme wordt proces-verbaal opgemaakt, maar daders oppakken lukt maar zelden, melden B en W.

OP DE FOTO: Tijdens oudejaarsnacht worden er steevast vernielingen gepleegd. In wandelpark Molenwijk werd onder meer een kliko opgeblazen met vuurwerk. (Foto: Piet van Oers).