Stan Verhoeven overlegt met de politie over het vertrek van de stoet tractoren.
Stan Verhoeven overlegt met de politie over het vertrek van de stoet tractoren. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOEREN VANUIT BOXTEL IN COLONNE OP WEG NAAR PROVINCIEHUIS

Protesteren tegen beleid hoge heren

JAN HERMENS

Boeren uit de wijde regio verzamelden zich gisterochtend om tien uur op de parkeerplaats van restaurant De Oude Ketting in Boxtel. Ze vertrokken niet veel later in colonne naar het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch om te protesteren tegen het landelijke stikstofbeleid. Het is niet de bedoeling blokkades op te werpen, vertelt Stan Verhoeven.

De Liempdse kalverhouder is vanuit de regio betrokken bij actiegroep Farmers Defence Force. ,,We willen de aandacht vestigen op bedrijven in Noord-Brabant die hun natuurbeschermingsvergunning niet op orde hebben", geeft hij het doel van het protest weer. 

Zo'n licentie legt onder meer vast dat ondernemingen geen extra stikstofbelasting voor de natuur mogen veroorzaken. De uitstoot moet landelijk gezien teruggebracht worden om de natuur in Nederland te beschermen. Deze week is er een wet in werking getreden die voorziet in ongeveer een kwart minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 2018. Maar nu al klinken geluiden om verdere verscherping van deze maatregelen.   

NIET TERECHT

Verhoeven: ,,Als het om stikstofuitstoot gaat, krijgen boeren de schuld, maar dat is niet terecht." Hij vermoedt dat wel drie- of vierhonderd Brabantse ondernemingen meer stikstof uitstoten dan is toegestaan. ,,Dit terwijl boeren hun vergunning juist keurig voor elkaar hebben."

De actie van gisteren richtte zich met name op supermarktketen Jumbo. De boeren vermoeden dat het moederbedrijf voor diverse vestigingen de natuurbeschermingsvergunning niet in orde heeft. ,,En dat klopt niet", aldus Verhoeven. Industrie en retail moeten net zo goed aan alle eisen voldoen als boeren, stelt hij. Jumbo Boxtel staat overigens niet in de lijst van winkels waar de boeren onderzoek naar doen.

De sfeer op het parkeerterrein van De Oude Ketting was gisteren ontspannen. De actievoerders kwamen uit een groot gebied, tot zo'n beetje de Belgische grens aan toe, denkt Kees Schoenmakers. Hij is akkerbouwer, houdt vleesstieren en komt uit Vessem onder Eindhoven. ,,Ik ben bij een eerdere actie op het Malieveld geweest. We hebben tot dusverre helaas weinig vooruitgang geboekt."

Vandaar dat de agrariërs opnieuw met tractoren het land in trokken, al dan niet voorzien van leuzen. 'Wij protesteren tegen het beleid van de hoge heren' luidde de boodschap op een groot bord.

Rustig en ordelijk reden de agrariërs de Bosscheweg op. Er was politie aanwezig, maar ingrijpen was niet nodig. Verhoeven: ,,We willen geen opstoppingen veroorzaken. Daar bereiken we niets mee."


p Stan Verhoeven overlegt met de politie. De boeren verlaten even later in een ordelijke stoet het parkeerterrein. (Foto: Bas van den Biggelaar).