EXTRA SPEL AL BESLIST NA OPGAVE GESINK

Koen en René aan kop in toto, Pogacar in de Tour

RENS VAN DEN ELSEN

Koen van de Meerendonk en René Raaijmakers staan in de tweede week van het Tourspel Liempde samen aan kop met 330 punten. In de Tour de France krijgt huidig koploper Tadej Pogacar nu al vragen over mogelijk dopinggebruik, maar die ellende blijft de twee bespaard. De rit naar Parijs is nog lang, dus ook in de Liempdse toto kan nog van alles veranderen...

Vorige week was het verschil tussen Van de Meerendonk en Raaijmakers slechts een punt. Toen bleek al dat de twee deelnemers aan elkaar gewaagd waren. Die indruk is nu alleen nog maar versterkt.

De Liempdse koplopers zijn nog niet veilig, want met 319 punten volgt Ad de Kort in hun kielzog. De vader van wielrenner en oud-Tourdeelnemer Koen de Kort sloeg de laatste dagen een flinke slag met zijn voorspellingen, want hij kroop van de zesde naar de tweede plek in het algemeen klassement van het Tourspel. 

Niet dat het hem veel uit zal maken of hij überhaupt wint, want zijn zorgen gaan momenteel uit naar belangrijker zaken. Zijn zoon Koen is namelijk nog herstellende van een zwaar ongeval met een off road-buggy op Andorra, waarbij hij drie vingers van zijn rechterhand kwijtraakte. De verwachting is dan ook dat de professionele wielercarrière van Koen ten einde is en dan zijn trivialiteiten als een tourtoto even van ondergeschikt belang.  

De etappe van gisteren, woensdag 7 juli, werd gewonnen door Wout van Aert. Dat betekende ook voor Tourspeldeelnemers Marc Cleutjens en Jan van den Aker veel punten. Zij wisten de uitslag van de rit het beste te voorspellen en mochten daardoor beiden 44 punten bijschrijven. Ze staan nu op respectievelijk plek 265 en 232 in het totaalklassement.

LOTING

Het extra Tourspel is wat simpeler van opzet. De deelnemers dienen namelijk in te schatten op welke plaats de Nederlandse wielrenner Robert Gesink gaat eindigen in het eindklassement. De klimmer van wielerploeg Jumbo-Visma stapte vorige week maandag echter uit de Tour na een flinke valpartij in de derde etappe doordat hij de gevallen Thomas Geraint niet kon ontwijken.

Het reglement van het extra Tourspel schrijft voor dat als Gesink onverhoopt de Tour de France 2021 niet uitrijdt, de klassering geldt op de dag voor zijn opgave. De 35-jarige Varssevelder stond na zijn opgave op de 68e plek in het klassement. Dat betekent dat er twee Liempdenaren zijn die kans maken op de extra prijs: Rudi van Drunen en 't Fietsgruupke. De Tourspelorganisatie verloot de prijs van 100 euro onder de twee juiste antwoorden.

De Touretappe van vandaag vertrok vanuit Saint-Paul-Trois-Châteaux en eindigde 159,5 relatief vlakke kilometers later in Nîmes.