WSD-magazijnmedewerker Paul Aijal (rechts) en Jenny de Kort van De Schoonmaak Coöperatie poseren met Cedris-voorzitter Job Cohen. Cohen was een van de ondertekenaars van de cao Aan de slag, die bedoeld is voor werknemers die niet zelfstandig een minimumloon kunnen verdienen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
WSD-magazijnmedewerker Paul Aijal (rechts) en Jenny de Kort van De Schoonmaak Coöperatie poseren met Cedris-voorzitter Job Cohen. Cohen was een van de ondertekenaars van de cao Aan de slag, die bedoeld is voor werknemers die niet zelfstandig een minimumloon kunnen verdienen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Ondertekening cao is belangrijk voor medewerkers WSD

Algemeen Nieuws (c)

In het hoofdkantoor van WSD in Boxtel hebben vertegenwoordigers van vier werkgevers- en werknemersorganisaties donderdag hun handtekening gezet onder de cao ‘Aan de slag’. De cao, die per 1 juli van kracht is, is bedoeld voor werknemers die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen en veelal werkzaam zijn bij een sociaal werkbedrijf. Magazijnmedewerker Paul Aijal uit Boxtel en schoonmaker Jenny de Kort uit Tilburg vertelden waarom de cao zo belangrijk is.

De cao werd ondertekend door Cedres-voorzitter Job Cohen en de onderhandelaars Huib van Olden (VNG), Marco Schipper (FNV) en Nico Foppen (CNV). Cohen, vroeger partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer namens de PvdA en burgemeester van Amsterdam, sprak in Boxtel van een feestelijk moment. ,,Jarenlang hebben alle betrokkenen met ziel en zaligheid aan een goede cao voor deze doelgroep gewerkt”, stelde Cohen. ,,Het is hartstikke mooi dat we vandaag onze handtekeningen zetten en er een startpunt ligt om verdere stappen te zetten.”

Cedres zorgt met haar ruim honderd leden voor een goede match tussen werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de invoering van de Participatiewet in 2015 werd gestart met de eerste onderhandelingen voor een cao. ,,Er was niets”, blikte FNV-onderhandelaar Schipper terug. ,,Medewerkers waren alleen verzekerd van een minimumloon. Er waren geen afspraken over arbeidsuren en vakantiedagen, het pensioen was evenmin goed geregeld.”

PIONIEREN

Dat is anders in cao Aan de slag, die volgens alle betrokkenen rust, zekerheid en toekomst biedt. ,,Omdat er niets op papier stond, zijn we gaan pionieren”, blikte VNG-onderhandelaar Van Olden terug. ,,Medewerkers van sociale werkbedrijven vielen nergens onder en leefden als het ware in een jungle.”

Een van de grote winstpunten van de nieuwe cao noemde Van Olden de terugkeergarantie. ,,Wie uitstroomt naar regulier werk maar het niet redt, kan terug naar de veilige thuishaven van het sociaal werkbedrijf.” FNV’er Schipper: ,,Nu deze cao er is, hebben we meer wensen, zoals een 36-urige werkweek, een vast contract en een eindejaarsuitkering.”

MEEDOEN

Indrukwekkend waren de persoonlijke verhalen van Boxtelaar Paul Aijal (55) en Jenny de Kort (47) uit Tilburg. ,,Ik heb altijd gewerkt in de bouw, maar kreeg in 2012 een hersenbloeding waardoor ik geen regulier werk meer kan doen. Nu werk ik als magazijnmedewerker bij WSD en dat bevalt me goed. Werk geeft me voldoening en zelfrespect, ik mag weer meedoen. Het is fijn dat er nu een cao is die zekerheid biedt.” Aijal is blij dat hij nu weer pensioen opbouwt en op jaarbasis 25 extra verlofuren heeft. ,,De werkweek is van 40 naar 37 uur gegaan, ook een winstpunt.”

WERKLOOS

Schoonmaker De Kort vertelde geëmotioneerd over haar weinig vrolijke ervaringen op de arbeidsmarkt. ,,Ik ben opgeleid als kapster en werkte later in de mode. Toen mijn baas failliet ging, werd ik werkloos en zat ik zestien jaar thuis. Zestien jaar! Geen werk, geen geld, geen eten. Elke week naar de Voedselbank, nooit voldoende geld om nieuwe kleren te kopen.” Dat veranderde toen ze twee maanden geleden een brief kreeg van de gemeente die haar een baan aanbood in de schoonmaak- of groenbranche. ,,Ik ging op gesprek bij De Schoonmaak Coöperatie (een initiatief van sociaal werkbedrijven WSD, Diamant en Weener XL – red.) en werk na een korte opleiding als schoonmaker in het gemeentehuis van Tilburg.”

Dat maakt De Kort intens gelukkig. ,,Ik verdien mijn eigen geld en kan eindelijk weer een voorbeeld zijn voor mijn dochter. En weet je hoe fijn het is om weer gewoon naar de supermarkt te kunnen gaan om boodschappen te kunnen kopen!” Cao Aan de slag helpt de Tilburgse vooruit. ,,Ik val met mijn neus in de boter. Eerst een nieuwe baan, nu ook nog een goede cao. Te mooi om waar te zijn.”

OP DE FOTO: WSD-magazijnmedewerker Paul Aijal (rechts) en Jenny de Kort van De Schoonmaak Coöperatie poseren met Cedris-voorzitter Job Cohen. Cohen was een van de ondertekenaars van de cao Aan de slag, die bedoeld is voor werknemers die niet zelfstandig een minimumloon kunnen verdienen. (Foto: Bas van den Biggelaar).