Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Nog steeds weerstand tegen Liempds bouwplan Kerkweide-West

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Wethouder Wim van der Zanden heeft Kerkweide-West vooruit geholpen door met betrokkenen in gesprek te gaan. Desondanks bestaat er nog steeds weerstand tegen het nieuwbouwplan in Liempde. Dat bleek dinsdagavond wel tijdens een digitale informatiesessie voor raadsleden en inwoners. Geluid en de verkeersontsluiting vormen knelpunten.

Omwonenden en buurmannen Mark Geelen en Randy Cleijsen spraken hun zorgen uit. Rien Jonkers deed hetzelfde namens de ondernemers aan de Bergstraat. Hij ging met name in op geluid. ,,Bedrijven moeten niet de dupe worden van een slecht plan. Er is in april een akoestisch rapport uitgekomen. De raad heeft dat niet onder ogen gehad, hoe kan die dan beslissen over een bestemmingsplan?”, vroeg Jonkers zich af. Hij vreest dat de toekomstige bewoners na verloop van tijd gaan klagen over de nabijgelegen bedrijven, met name over geluid. De nieuwe woningen komen volgens de ondernemers te dicht aan de Bergstraat, zeker het ingetekende appartementencomplex. ,,Dat ligt maar zes meter vanaf de bedrijvigheid”, aldus Jonkers.

AFZUIGING

Wethouder Van der Zanden weet waar het voornaamste pijnpunt zit. ,,Er is een bedrijf met een afzuiginstallatie voor zaagsel en die bevindt zich inderdaad dicht bij de appartementen. Dat is meegenomen in het akoestisch rapport.”

Op verzoek van steunfractielid Gijs van der Heijden van het CDA zegde de wethouder toe dat de raad het document in kan zien, voor de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 13 juli, als het bestemmingsplan Kerkweide-West aan de orde komt. Maar noodzakelijk vond Van der Zanden de inzage niet. Volgens de wethouder zijn de bevindingen uit het rapport namelijk op te maken uit de nota van zienswijzen, de reacties van de gemeente op ingediende bezwaren. 

VERKEER

Omwonende Randy Cleijsen ging in op de verkeersafwikkeling: ,,De ontsluiting van het plan bestaat vooralsnog uit één weg, voor 29 woningen. Hoe moet dat met calamiteiten? En waar moet de vuilniswagen draaien?” 

Er is een tweede ontsluiting voorzien, maar die wordt pas aangelegd als buurproject Kerkweide-Oost wordt gerealiseerd, weet Van der Zanden. Cleijsen: ,,Maar of en wanneer dat bouwplan van de grond komt, is nog volstrekt onduidelijk.” Ontwikkelaar Earth and Eternity uit Valkenswaard heeft zich in een eerder stadium namelijk teruggetrokken. 

De gemeenteraad debatteert dinsdag over het bestemmingsplan. Op dezelfde avond komt het welstandsvrij maken van Kerkweide-West op tafel. Daartegen werd geen bezwaar gemaakt. Het is nodig om een ander uiterlijk van de huizen te kunnen realiseren dan in de omliggende straten bestaan.

29 WONINGEN

Het project Kerkweide-West is een initiatief van de families Van den Oetelaar en Swanenberg en moet verrijzen tussen de Boxtelseweg, Kerkheiseweg en Bergstraat in Liempde. Daar ligt ruimte voor inbreiding. Het plan omvat achttien koopwoningen en een complex met elf appartementen, waarvan er mogelijk vijf bestemd zijn voor sociale huur. Als de raad het gewijzigde bestemmingsplan volgende week vaststelt, komt de bouw in ieder geval een stap dichterbij.

OP DE FOTO: Het gebied waar de twee bouwprojecten Kerkweide-West en -Oost moeten komen. Over de plannen voor het oostelijk deel is nog niet veel bekend omdat dat ontwikkelaar zich heeft teruggetrokken.