Afbeelding

Boxtel wil extra geld voor jeugdzorg mogelijk gebruiken voor andere zaken

Algemeen Nieuws (c)

Boxtel krijgt dit jaar ruim acht ton en in 2022 bijna 2,5 miljoen euro extra vanuit Den Haag. Het Rijk verdeelt geld onder alle gemeenten om de kosten van de jeugdzorg te verlichten. Of die euro’s in Boxtel ook daadwerkelijk allemaal bij die sector terechtkomen, is echter nog niet zeker. Dat liet wethouder Hans Heesen dinsdagavond doorschemeren tijdens een informatiesessie met de gemeenteraad. 

De taart die de overheid dit jaar in stukjes snijdt, omvat 613 miljoen euro. Boxtel krijgt een puntje van 839.000 euro. In 2022 bevat de zak met centen 1,3 miljard euro. Daarvan is 2.490.000 euro voor onze gemeente.

EERLIJK

,,Zou het eerlijk zijn om dit extra geld alleen aan jeugdzorg te besteden?”, vroeg de wethouder de toehoorders. ,,De kosten voor jeugdzorg hebben ervoor gezorgd dat gemeenten hun uitgaven hebben moeten beperken. Dat is onder andere voelbaar binnen MijnGemeenteDichtbij (MGD). Daar zijn versterkingen nodig.” Hoewel Heesen niet letterlijk zei dat er zorggeld in MGD gepompt zal worden, maakte hij wel duidelijk dat het niet uitgesloten is dat er euro’s vanuit het extra budget in andere potjes terechtkomen. 

Die opmerking zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. ,,Het lijkt me sterk dat geld dat de overheid voor de jeugdzorg verstrekt, ergens anders voor gebruikt mag worden”, reageerde fractievoorzitter Gerlof Roubos (Balans) verbaasd. 

Toch blijkt dat mogelijk: ,,Het bedrag wordt toegevoegd aan de bijdrage die we via het gemeentefonds ontvangen. Dat geld kunnen we vrij inzetten.”

Wethouder Heesen is blij met de extra euro’s, maar nog niet gerust op de toekomst. Heesen: ,,Het gaat om incidenteel en niet om structureel geld. Het systeem in de jeugdzorg wekt bij mij bezorgdheid. Dat is niet op orde.” 

WOONPLAATSBEGINSEL

Desalniettemin zou in 2022 de rekening mee kunnen vallen. Boxtel krijgt er immers zo’n 2,5 miljoen euro bij voor jeugdzorg. Daarnaast kan het zogeheten woonplaatsbeginsel nog de nodige kosten schelen. Dit verandert volgend jaar. Boxtel krijgt nu nog de rekening voor kinderen die onder de voogdij van De La Salle vallen, ook al komen ze uit andere plaatsen. Vanaf 2022 geldt dat de kosten voor de gemeente zijn waar het kind vandaan komt.