Samen Ouder Worden in Boxtel V.l.n.r.: Leo de Kort (Hobbycentrum), Jo de Wilt (KBO Boxtel), Diny Stolvoort (o.a. stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid), Ad van den Brand (o.a. Ouderen in Regie) en Jac Nouwens (Kinderboerderij). (Foto: Peter de Koning).
Samen Ouder Worden in Boxtel V.l.n.r.: Leo de Kort (Hobbycentrum), Jo de Wilt (KBO Boxtel), Diny Stolvoort (o.a. stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid), Ad van den Brand (o.a. Ouderen in Regie) en Jac Nouwens (Kinderboerderij). (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Ouderenorganisaties en gemeente kunnen weer samen door een deur

Algemeen Nieuws (c)

Duidelijke afspraken over wie welke rol heeft en wie wat doet. Hiervoor heeft Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB), dat bestaat uit vertegenwoordigers van diverse ouderenorganisaties, dinsdag een werkdocument met de gemeente ondertekend. Daarnaast beslist de raad op dinsdag 20 juli over het al veelbesproken seniorenbeleid.

Met de ondertekening van de afspraken is de relatie tussen de groep vrijwilligers en de gemeente Boxtel nieuw leven ingeblazen. Beide organisaties willen immers hetzelfde: dat het voor senioren ook in de toekomst prettig wonen is in Boxtel. ,,Voor ons is dit een belangrijk moment”, zegt Leo de Kort (HobbyCentrum Boxtel). ,,Het geeft ons meer status als vrijwilligersorganisatie, ook bij andere partners zoals woonstichting Joost.”

De beleidsnotitie Samen Ouder Worden in Boxtel wordt 20 juli beoordeeld door de gemeenteraad. De nota bestaat uit vier onderdelen: wonen & woonomgeving, gezond & vitaal, verbondenheid & eenzaamheid en ondersteuning & thuiszorg. ,,Het is een dynamisch document. We weten nog niet precies in welke vorm moet worden ingespeeld op de behoeften van de senioren van de toekomst, maar wel dat het langs die vier richtingen loopt”, zegt gerontoloog Diny Stolvoort (onder meer stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid). 

Raadsleden geven van de vier richtingen drie voorkeuren aan. Zij nemen tevens het initiatief over de laatste drempel: geld. Nu is er slechts 24.000 euro beschikbaar dat vrij te besteden is. Volgens het college van B en W is er naar schatting 100.000 euro extra nodig om een projectleider aan te kunnen stellen die serieus werk maakt van de ouderennota. ,,Maar het moet niet alleen een discussie zijn over geld”, zegt werkgroeplid Ad van den Brandt (onder meer Ouderen in Regie). ,,Er zijn bijvoorbeeld drie- tot vijfhonderd senioren die acuut een woning zoeken. Als dat goed geregeld wordt, scheelt dat ook in Wmo-kosten op langere termijn.” Stolvoort: ,,We denken dat er ook een efficiencyslag behaald wordt. Maar soms lopen de kosten voor de baten uit.”

RAAD KIEST

Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad of er extra geïnvesteerd kan worden in het ouderenbeleid, legt wethouder Wim van der Zanden uit. ,,Als die de investering waard vindt, zullen ze ook instemmen om er geld voor vrij te maken.”

Van der Zanden erkent dat de deze week gemaakte werkafspraken bij een burgerinitiatief eigenlijk voor een groot deel vanzelfsprekend horen te zijn. ,,Vanuit het verleden snap ik dat daar behoefte aan is”, verwijst hij naar het opzeggen van het vertrouwen in het vorige college door de werkgroep.

De exacte inhoud van de afspraken, wordt niet openbaar. ,,Het gaat om een werkdocument en onderlinge overeenkomsten. Dat vinden we niet interessant om te delen met het publiek”, geeft Van der Zanden aan. Wel is duidelijk dat de werkgroep halfjaarlijks een voortgangsrapportage uit gaat brengen. Ook zoiets als het voeren van regelmatig overleg is bekrachtigd.

OP DE FOTO: Samen Ouder Worden in Boxtel V.l.n.r.: Leo de Kort (Hobbycentrum), Jo de Wilt (KBO Boxtel), Diny Stolvoort (o.a. stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid), Ad van den Brand (o.a. Ouderen in Regie) en Jac Nouwens (Kinderboerderij). (Foto: Peter de Koning).