Ans en Gerhard van der Plas zijn maandag vijftig jaar getrouwd en wonen al 47 jaar in hetzelfde huis aan de Doornakkerlaan. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ans en Gerhard van der Plas zijn maandag vijftig jaar getrouwd en wonen al 47 jaar in hetzelfde huis aan de Doornakkerlaan. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Gerhard en Ans van der Plas delen halve eeuw lief en leed

Algemeen

Tijdens hun eerste ontmoeting sprong de vonk al over. Al had de toen zestienjarige Boxtelaar Gerhard van der Plas (70) geen geld om een colaatje voor Ans Kouwenberg (70) te kopen. Nu, zo’n 54 jaar na het ontvlammen van hun liefde, zijn ze een halve eeuw getrouwd. Om precies te zijn vandaag, maandag 12 juli.

Gerhard: ,,Ik leerde Ans kennen met carnaval, in 1967. Vlak voor ik bij het feest aankwam, kreeg ik een boete van 2,50 gulden in de Prins Bernhardstraat. Het is daar eenrichtingverkeer en ik fietste de verkeerde kant op. Vervolgens moest ik entree betalen en was mijn geld op. Vandaar dat mijn vrienden bijpasten zodat ik Ans een drankje kon aanbieden.”

Het tweetal kreeg verkering en trouwde in 1971 in de Maria Reginakerk in Selissenwal. Ans: ,,Daar woonde ik destijds tegenover. Van origine kom ik uit Esch. Toen ik negen was, zijn we naar Boxtel verhuisd.” 

In 1972 werden Ans en Gerhard de trotse ouders van zoon Jochem. Een jaar later volgde Ralf. Inmiddels heeft het gouden paar drie kleinkinderen en twee ‘bonuskleinkinderen’ en woont het 47 jaar in de Doornakkerlaan.

Ans werkte bij de IFA kruidenierszaak in de Ridder van Cuijkstraat. ,,Tot de kinderen kwamen, daarna zorgde ik voor het gezin. Ik heb ook nog bij de Bracbant-havo in de kantine gewerkt en ben vrijwilliger geweest bij De Kleine Aarde.” Ze paste bovendien veelvuldig op de kleinkinderen en verleende mantelzorg aan ouders en schoonouders.

BOXTELS BELANG

Ook Gerhard zat niet stil. ,,Ik was voeger in het bedrijf van mijn vader, tot 1985. Daarna ben ik bij een jongerencentrum in Vlijmen gaan werken en vervolgens bij buurthuis De Korf in hetzelfde dorp.” In 2000 werd Gerhard gepromoveerd tot zakelijk leider van meerdere buurthuizen. Sinds 1992 was hij ook gemeenteraadslid namens Boxtels Belang, maar zwaaide in 2002 af. ,,Door mijn promotie kreeg ik het te druk om mijn baan en het raadswerk te combineren.”

Inmiddels genieten Gerhard en Ans alweer een aantal jaren van hun pensioen. ,,We spelen elke maandag bij De Walnoot jeu-de-boules”, vertelt Ans. ,,We zwemmen graag en kijken naar voetbal en wielrennen.” 

Partner Gerhard vult aan: ,,We deden altijd al veel samen en de laatste jaren nog veel meer dan voorheen. We hebben het goed.”

OP DE FOTO: Ans en Gerhard van der Plas zijn vandaag vijftig jaar getrouwd en doen de laatste jaren meer dan ooit samen. (Foto: Bas van den Biggelaar).