Er is een grote kraan voor nodig om de boomdikke afgezaagde takken veilig naar beneden te krijgen. (Foto: Piet van Oers).
Er is een grote kraan voor nodig om de boomdikke afgezaagde takken veilig naar beneden te krijgen. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Oude zilveresdoorn Clarissenstraat ontdaan van gevaarlijke takken

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Hij is zeer beeldbepalend, de enorm grote zilveresdoorn die in de Clarissenstraat in het centrum van Boxtel prijkt. In maart van dit jaar werden zwammen geconstateerd op de stam en takken van de eeuwenoude boom. Toen begin mei een grote tak afbrak, namen bewoners Linda van den Berg en Judith Brouwers contact op met de gemeente. Woensdag werd het groene exemplaar deels gesnoeid. 

,,In overleg met de gemeente Boxtel en boomverzorgingsbedrijf Totaalboom Brabant hebben we een uitgebreid boomonderzoek laten verrichten”, vertelt Van den Berg. ,,Hieruit kwam naar voren dat de boom ziek en verzwakt is door de zogenoemde witzwam, maar dat hij waarschijnlijk nog jaren meekan.”

Wel diende een aantal takken gesnoeid te worden vanwege de veiligheid van fietsers en wandelaars en voor het behoud van de zilveresdoorn zelf. ,,Een paar takken vangt veel wind én hangt over de stoep van de Clarissenstraat. Deze konden daardoor elk moment afbreken. We willen de boom graag redden, maar daarbij deze mag niemand in gevaar brengen.”

DIKKE TAKKEN

Daarom besloten Van den Berg en Brouwers na overleg met Pieter van Uden en Martijn van Dinther van de gemeente om een aantal takken te laten snoeien. En deze activiteit ging niet ongemerkt voorbij. Al van grote afstand was een metershoge hijskraan te zien die boomdikke takken rooide. 

Van den Berg: ,,De boom wordt vanaf nu jaarlijks geïnspecteerd door zowel de gemeente als Totaalboom Brabant. Op deze manier hopen we deze beeldbepalende en belangrijke boom te kunnen behouden voor Boxtel.”


OP DE FOTO: Er is een grote kraan voor nodig om de boomdikke afgezaagde takken veilig naar beneden te krijgen. (Foto’s: Piet van Oers).

Afbeelding