Kinderen Lambertusschool in legertruck langs oorlogsmonumenten.
Kinderen Lambertusschool in legertruck langs oorlogsmonumenten. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Gemondse jeugd in legertruck langs oorlogsmonumenten

Algemeen Gemonde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Ze hadden hun rondrit in een oude legertruck al in groep zes moeten maken, maar de excursie ging wegens corona niet door. Van uitstel kwam geen afstel: (inmiddels) groep zeven van de Sint-Lambertusschool trok vrijdag langs plekken in Gemonde die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

De excursie maakte indruk. Naita van der Velden vertelt: ,,Eerst gingen we langs het pleintje bij het Kerkeind en daarna reden we langs de begraafplaats aan de Dorpstraat. Daar reden we wat langzamer, want we kwamen langs het graf van een soldaat.”

Bij het oorlogsmonument aan de Hooghemertseweg maakte de legertruck, afkomstig uit de collectie van het plaatselijke Freeland-museum, een stop. Naita: ,,Bastiaan en Noor hesen de vlag en daarna mochten kinderen uit groep 7 vlaggetjes plaatsen.”

Esmee van de Sande vult aan: ,,We zijn ook naar een bos geweest waar twaalf Amerikanen hebben gezeten.”

FLYING JIMMY

Het legervoertuig waarin de kinderen rond werden gereden, draagt een naam, weten de kinderen. Senna van der Heijden: ,,De truck heette Flying Jimmy, Michael bestuurde hem en Willem van der Steen en Wim Verhoeven waren de vertellers.” 

Wim Verhoeven is oud-leerkracht van de Sint-Lambertusschool, lid van heemkundevereniging Den Hogert en kenner van de lokale historie. Luchtmachtofficier Willem van der Steen was net als Verhoeven lid van de werkgroep die zich bezighield met de herdenking van 75 jaar bevrijding in Gemonde. Beide mannen weten veel te vertellen over wat er zich in de Tweede Wereldoorlog zoal in hun dorp heeft afgespeeld. Verhoeven stond zelfs aan de wieg van de schoolexcursie. Oorspronkelijk gingen de leerlingen op de fiets het dorp rond, maar dat betekende nog wel eens een lekke band of losgelopen ketting. De rit met Flying Jimmy is voor de kinderen al een avontuur op zich. 

OP DE FOTO: Zestien kinderen gingen vrijdag in de oude truck Flying Jimmy op excursie. Ze stopten op plekken in Gemonde die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog en leerden van alles over wat er in die tijd in het dorp gebeurd is. Wim Verhoeven en Willem van der Steen gaven uitleg. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding