Susma Subedi (links) loopt sinds enkele maanden stage bij de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging in Boxtel, die sinds een maand een officieel erkend leerbedrijf is. Annet van der Leeuw is haar werkcoach. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Susma Subedi (links) loopt sinds enkele maanden stage bij de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging in Boxtel, die sinds een maand een officieel erkend leerbedrijf is. Annet van der Leeuw is haar werkcoach. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

Boxtelse Vincentiusvereniging mag sinds kort stagiaires begeleiden

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

De kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging in Boxtel mag zich sinds kort officieel een Erkend Leerbedrijf noemen. Hierdoor mag de organisatie stagiaires aannemen die middels een re-integratietraject of na een naturalisatieprocedure graag weer mee willen doen in de maatschappij. Susma Subedi (37) uit Boxtel is de eerste stagiaire in de winkel aan de Stationsstraat. ,,Ik leer hier ontzettend veel.”

Eigenlijk is de toekenning van het keurmerk Erkend Leerbedrijf voor de Vincentiusvereniging uit nood geboren. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren veel bedrijven dicht of hadden zij even geen plek, tijd of geld voor een stagiaire. Daardoor is een groot tekort ontstaan aan stageplekken. Ook nu er weer meer mag, staan veel ondernemingen nog niet direct te springen om studenten die nog van alles moeten leren. De Boxtelse kringloopwinkel biedt in deze dus een helpende hand. 

BASIS

,,We werken samen met het Summa College in Eindhoven. In het geval van Susma gaat het om een basisopleiding voor volwassenen op MBO-niveau, waarbij leren en werken centraal staan (Beroepsbegeleidende leerweg, ofwel BBL - redactie). Daar studeren mensen die bijvoorbeeld uit het buitenland komen en dus de taal en manier van werken in Nederland willen leren, maar ook mensen die vroeger hun school niet hebben afgemaakt of zelfs nooit aan een opleiding zijn begonnen”, legt vrijwilliger Annet van der Leeuw uit. Zij is tevens de werkcoach van Subedi bij de Boxtelse kringloopwinkel. 

Subedi kwam in 2014 van Nepal naar Nederland en voltooide destijds snel haar inburgeringscursus. Ze woont met haar twee kinderen in Boxtel en wil graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Van echt, langdurig werk kwam het echter nooit. In haar thuisland runde ze met haar man een speelgoedwinkel en maakte pasfoto’s. Hard werken voor de zaak zit er dan ook bij haar ingebakken, zo geeft ze aan. Nu ze in Nederland woont, wil Subedi op termijn graag de zorg in: ,,Mijn droom is om uiteindelijk te gaan werken in een verpleeghuis. Ik heb eerder al bij Simeonshof ervaring opgedaan in de dagbesteding. Ik wil graag mensen helpen en deze stage is de eerste stap naar mijn einddoel”, vertelt Subedi. 

WIN-WIN

Vanuit het Summa College krijgt de van oorsprong Nepalese opdrachten mee waar ze tijdens haar stageperiode in de kringloopwinkel aan moet werken. ,,Buiten de normale, dagelijkse taken zoals het sorteren van de nieuwe spullen en het schoonhouden van de schappen, leer ik ook een planning te maken en omgaan met klanten. Daarnaast ga ik een dag in de week naar school, waar ik de Nederlandse taal leer schrijven en oefen met rekenen. Daarnaast praat ik regelmatig over mijn voortgang met mijn studiecoach op het Summa”, legt Subedi uit.

De opleiding die de Nepalese volgt, is de basis waar inwoners aan moeten voldoen om vervolgstappen te kunnen zetten. Van der Leeuw: ,,Dit entreeniveau is belangrijk om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. De stagiaires zijn hierdoor extra gemotiveerd en werken hard. Ze hebben een doel voor ogen en dat zorgt dat het een win-win-situatie is voor beide partijen.” 

De studiecoach vindt daarbij dat het bieden van stageplaatsen goed past in de doelstelling van de Boxtelse vereniging: mensen in nood in de maatschappij helpen.

Voor de Vincentiusvereniging is Subedi de eerste stagiaire. De organisatie hoopt dat er hierna nog velen volgen. Van der Leeuw: ,,We hebben voldoende mogelijkheden, ook voor studenten die een technische kant op gaan. We hebben namelijk ook een werkplaats. Voor nu is het ook voor ons een kwestie van ervaring opdoen en bekijken hoeveel tijd de begeleiding kost en hoe we hier het beste uit kunnen halen. We moeten er ook op letten dat we het allemaal wel kunnen behappen, want tien stagiaires in de winkel past natuurlijk niet.”

OP DE FOTO: Susma Subedi (links) loopt sinds enkele maanden stage bij de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging in Boxtel, die sinds een maand een officieel erkend leerbedrijf is. Annet van der Leeuw is haar werkcoach. (Foto: Bas van den Biggelaar).