Lionsclub Dommel en Aa heeft al lang een band met De Kleine Aarde. Hier helpen leden in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Lionsclub Dommel en Aa heeft al lang een band met De Kleine Aarde. Hier helpen leden in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

Wie verdient in Boxtel een pioniersaward?

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Lionsclub Dommel en Aa reikt woensdag 22 september een nieuwe award uit: de pioniersprijs Boxtel. Dat doet de serviceclub tijdens een avond in Bibliotheek Boxtel over wegbereiders, mensen die buiten de gebaande paden wandelen en durven te experimenteren.  Die bijeenkomst begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Het idee voor de jaarlijkse prijs komt uit de koker van kunstenaar Matthijs Bosman. Hij exposeert vanaf 22 september objecten uit de geschiedenis van De Kleine Aarde onder de noemer Gevonden voorwerpen. Ze verwijzen naar de levens van de mensen die in de proeftuin experimenteerden en duurzame ontwikkelingen in gang zetten. De pioniersprijs is echter niet specifiek bedoeld voor ‘groene’ initiatieven.

Ferdy Steger namens Lionsclub Dommel en Aa: ,,We trekken de award breder. Iemand die in coronatijd iets op zorggebied goed heeft georganiseerd, zou ook in aanmerking kunnen komen, of iemand die op een andere manier vooroploopt en zich inzet voor de samenleving. We zijn op zoek naar geschikte kandidaten.”

VITRINE

De award is een vitrine met objecten die Bosman heeft verzameld op het terrein van De Kleine Aarde, de zolder van de Van Coothhoeve en het archief van MuBo. ,,Ik exposeer twaalf grote vitrines. Daarnaast zijn er vijf kleinere bedoeld om de komende jaren als pioniersprijs te dienen”, legt de kunstenaar uit. Van de twaalf staan er straks acht in de bibliotheek, twee in MuBo, twee bij De Kleine Aarde en een in het gemeentehuis. Bosman: ,,Leerlingen van het Baanderherencollege hebben de stalen profielen aan elkaar gelast, taakgestraften van Reclassering Nederland schilderden ze.”

De prijsuitreiking in de bibliotheek aan de Burgakker gaat gepaard met een discussie over pioniers van deze tijd. Daarnaast is het nieuwe bestuur van stichting De Kleine Aarde vertegenwoordigd om uitleg te geven over de plannen voor de duurzame proeftuin.

Welke Boxtelaar verdient volgens jou een pioniersaward? Zet het in de comments en help de organisatie de goede richting op. 

OP DE FOTO: Lionsclub Dommel en Aa heeft al lang een band met De Kleine Aarde. Hier helpen leden in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning, 2018).