'Wie biedt hoger?' Onder meer met een kunstveiling achter de Kloosterhof in Liempde zamelde stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) geld in voor een ontmoetingstuin. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
'Wie biedt hoger?' Onder meer met een kunstveiling achter de Kloosterhof in Liempde zamelde stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) geld in voor een ontmoetingstuin. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Reuring voor een nieuwe Liempdse kloostertuin

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De kloostertuin tussen dorpshuis De Vlaswiek en dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde stond zondag vol kraampjes met snuisterijen. In De Kloosterhof stonden ongeveer 25 kunstwerken van lokale kunstenaars klaar om geveild te worden. Waarom zoveel reuring? Om geld in te zamelen voor de verbouwing van de kloostertuin tot een ontmoetingstuin voor jong en oud. 

,,Veel mensen kennen de kloostertuin niet omdat hij onbruikbaar is”, vertelde Els van de Wijdeven van stichting Belangenvereniging Ouderen Liempde (BOL) tijdens de spulletjesmarkt. ,,En dat is zonde; de plek is perfect gelegen nabij het verpleeghuis en basisschool De Oversteek. We besloten daarom tien jaar terug al dat we de tuin wilden ombouwen tot belevenistuin.”

Voor het enorme project is geld nodig, een slordige anderhalve ton. Het kerkbestuur van de Johannes Onthoofding draagt een steentje bij, evenals woonstichting Joost, De Vlaswiek en gemeente Boxtel. Al deze organisaties zijn deels eigenaar van de grond. Ook inwoners van Liempde worden betrokken bij het project. 

,,We hebben het overgrote deel van het geld al ingezameld, maar zijn er nog niet. Vandaar de ludieke activiteit van vandaag”, lachte Van de Wijdeven. ,,We vroegen Liempdse amateurkunstenaars een schilderij of kunstvoorwerp te doneren voor een veiling en een kleine 25 belangstellenden boden een object aan. We hebben in overleg met de kunstenaars een minimumbedrag gevraagd voor elk werk. Als dit niet wordt geboden, gaat het stuk terug naar de createur.”

VERBINDEN

Al jaren wordt alleen hoognodig onderhoud aan de tuin gedaan maar de plannen zijn veelbelovend. Zo wordt de tuin betrokken bij het Liempdse ommetje. Dit wandelpad is gerealiseerd om het dorp zichtbaarder te maken. Omdat de tuin een natuurlijke afscheiding krijgt en vanuit De Vlaswiek vrij toegankelijk is, kunnen de bewoners van het verpleeghuis er te allen tijde gebruik van maken. 

In de toekomst worden natuurlessen gegeven voor de leerlingen van De Oversteek en basale dingen als verlichting en drainage geplaatst. Van de Wijdeven: ,,Op deze manier willen we deze prachtige plek benutten én jong en oud verbinden.”

GROEN

Hans Heesen, wethouder van cultuur en tevens wijkwethouder van Liempde, nam een kijkje nemen bij de spulletjesmarkt en is enthousiast over de plannen. ,,Ik vind de aanleg van de belevenistuin een superinitiatief. En het mooie van Liempde is dat een project als dit in gezamenlijkheid wordt opgepakt. Zo draagt iedereen zijn steentje bij”, vertelde hij enthousiast. 

Bezoekster Michelle van Hillo, die net een kerstdekbedovertrek kocht op de spulletjesmarkt, was het hiermee eens: ,,Mijn vriend woont in appartementencomplex De Kloosterhof en ik ben met regelmaat in Liempde. Ik vind de plannen die gemaakt zijn erg tof. Ik loop zelf stage bij Staatsbosbeheer dus wat mij betreft kan het hier niet groen genoeg zijn.” 

Om nog meer geld in te zamelen, is een crowdfundactie opgezet die loopt tot donderdag 15 juli. Kijk op https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/350/kloosterhof  voor meer informatie. Via dit platform kan nog geboden worden op een aantal kunstwerken.

OP DE FOTO (1): ‘Wie biedt hoger?’ Onder meer met een kunstveiling achter de Kloosterhof in Liempde zamelde stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) geld in voor een ontmoetingstuin. (Foto’s: Bas van den Biggelaar).

OP DE FOTO (2): Bij diverse kraampjes kwamen schatzoekers en snuffelaars aan hun trekken in de tuin van het voormalige zusterhuis en schoolgebouw.

Bij diverse kraampjes kwamen schatzoekers en snuffelaars aan hun trekken in de tuin van het voormalige zusterhuis en schoolgebouw.