De 25-jarige Gijs Schalkx studeerde cum laude af met zijn concept Uitsloot om zelf methaangas te 'tanken' bij het Plompstation uit een vijver voor zijn bromfiets de Slootmotor. (Foto's: eigen collectie).
De 25-jarige Gijs Schalkx studeerde cum laude af met zijn concept Uitsloot om zelf methaangas te 'tanken' bij het Plompstation uit een vijver voor zijn bromfiets de Slootmotor. (Foto's: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Gijs Schalkx rijdt rond op brommer met eigen ‘vijvergas’

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Zelf brandstof tanken uit de visvijver om de hoek. Dat klinkt gek, maar toch rijdt Boxtelaar Gijs Schalkx in Arnhem rond op zijn bromfiets die loopt op methaangas dat hij oppompt uit vijverslib. Uitsloot heet het concept, een afstudeerproject waarmee hij cum laude zijn studie productdesign aan de ArtEZ Universiteit afrondde.

,,Ik ben eigenlijk geen productontwerper”, zegt de in Boxtel geboren en getogen Gijs. En dat klopt ook wel: in feite heeft hij geen product bedacht. ,,Met dit concept wil ik laten zien dat mensen zelf ook een oplossing kunnen zijn voor het klimaatprobleem. Nu wachten we vaak op het bedrijfsleven om met de grote ontwikkelingen te komen die alles moeten oplossen. Maar ik heb daar weinig vertrouwen in. Elektrisch rijden bijvoorbeeld: niet iedereen zal in een Tesla kunnen rijden. Er zijn simpelweg niet voldoende grondstoffen om zoveel van die auto’s te maken.”

SLOOTMOTOR

Zijn afstudeerproject moet dan ook eerder gezien worden als kennisoverdracht aan ‘de gewone mens’. Met de uitvinding ‘Uitsloot’ stapt hij in de vijver waarmee hij slib schoffelt waaruit methaangas vrijkomt. Dat pompt hij op en vervolgens transporteert hij het gas via een slang naar de tank op zijn bromfiets. Of beter gezegd, naar de ‘Slootmotor’. ,,Ik heb mijn eigen bromfiets omgebouwd met een houten framewerk. De motor zet de uitstoot om in CO2, veel beter dan vrijkomend methaangas dat vele malen schadelijker is voor het milieu.”

GUILTY PLEASURE

Als hij een volle tank heeft, kan Gijs er zo’n twintig kilometer op rijden. ,,Daarvoor sta ik wel acht uur in de vijver. Of ik ook te voet kan? Ja, maar het is ook een guilty pleasure voor mij om rond te rijden op mijn bromfiets”, gniffelt de pas afgestudeerde Boxtelaar. Uiteraard heeft hij ook gedacht aan efficiëntere manieren om het gas uit een vijver of sloot te halen. Op zijn website www.uitsloot.nl staan oplossingen met kleine windmolens en tractoren die op grotere schaal en automatisch het gas ophalen. 

Belangrijker echter is het punt dat Gijs ermee wil maken. ,,We moeten denk ik ook iets minder wensen hebben met zijn allen. Iedereen wil wel iets doen aan het klimaat, maar mensen willen graag de lusten behouden”, legt de ontwerper uit. ,,Productdesign houdt zich ook bezig met het duurzaamheidsvraagstuk. Dan bedenkt iemand een duurzaam te produceren stoeltje, maar vervolgens maakt Ikea daar weer 100.000 exemplaren van. Dan schiet het plan zijn doel voorbij.” 

HET GROOTBEDRIJF

Hoewel Gijs minder met het grootbedrijf opheeft, gelooft hij des te meer in de consument. ,,Ik denk dat we via particulieren die hun eigen duurzaamheidsvraagstuk kleinschalig oplossen, verder zullen komen dan wat de industrie kan bieden.” 

Maar ook methaangas uit vijver- en slootslib is eindig, weet Schalkx. ,,Het zal zich wel vernieuwen, maar zoiets gaat traag. Het is voor grote bedrijven moeilijker om uit te buiten. Je moet toch telkens van plek naar plek.” Of het dé oplossing voor het klimaatprobleem is, beweert de twintiger niet. ,,Al geef ik wel mijn kijk op hoe je zelf iets kan doen.”

PLOMPSTATION

De kans zit er dik in dat ook Boxtelaren de ‘Slootmotor’ door het dorp zien rijden. Op termijn zal de bromfiets naar Boxtel verhuizen voor tijdelijke opslag bij zijn ouders. ,,Dan rijd ik er natuurlijk ook in de omgeving rondjes op als ik bij hen ben.” 

Maar Gijs heeft in de Gelderse stad ook nog wilde plannen. ,,Ik ben nu in overleg met de gemeente om voor korte tijd een soort tankstationnetje in het water te maken.” Of, zoals hij het noemt: het Plompstation. ,,Eigenlijk mag je niet zomaar in een vijver stappen hier. Als het niet lukt? Dan doe ik het illegaal.” Nood breekt immers wet...

OP DE FOTO’S: De 25-jarige Gijs Schalkx studeerde cum laude af met zijn concept Uitsloot om zelf methaangas te ‘tanken’ bij het Plompstation uit een vijver voor zijn bromfiets de Slootmotor. (Foto’s: eigen collectie).

Met een volle tank kan Gijs zo'n 20 kilometer rijden. Al kost het hem wel enige moeite om die hoeveelheid gas uit het slib van een sloot of vijver te halen.
Afbeelding
Het Plompstation in de Arnhemse vijver.