Het Boxtelse racetalent Kay Karssemakers (rechts op de foto) veroverde afgelopen weekend de derde plek van het dagklassement in de EMX125 cc klasse. Ook in het totaalklassement komt de topdrie in beeld. (Foto: Eigen collectie).
Het Boxtelse racetalent Kay Karssemakers (rechts op de foto) veroverde afgelopen weekend de derde plek van het dagklassement in de EMX125 cc klasse. Ook in het totaalklassement komt de topdrie in beeld. (Foto: Eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Boxtels racetalent pakt brons in Italië

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Voor het eerst in de zogeheten EMX125 cc klasse heeft Kay Karssemakers een podiumplek verovert. Het Boxtelse racetalent belandde na twee manches op de derde plek in het dagklassement tijdens de wedstrijd in het Italiaanse Maggiora.

De coureur van Husqvarna SKS Racing NL team moest er hard voor knokken, maar vocht in beide manches tot aan de finishvlag. Kay had aan een derde en een vijfde plaats in de twee wedstrijden voldoende om het brons te pakken. 

Het circuit van Maggiora heeft een harde ondergrond en is met haar hoogteverschillen en verre schansen zeer technisch. Kay had zijn draai al snel gevonden op het circuit en zette met zijn crossmotor, een Husqvarna TC125, een prima tijd neer in de kwalificaties. Dit betekende een goede startplaats in beide manches.

VALPARTIJ

Na de start van de eerste omloop, reed de Boxtelse op de zevende plaats. Echter, met snelle rondetijden werkte hij zich op naar een vierde plek. De koplopers hadden echter al een gat geslagen. Door een valpartij van de tweede man in de wedstrijd, schoof Kay in de slotfase nog een positie op.

In de tweede wedstrijd spande het erom of Kay op het podium zou eindigen of niet. Na de eerste ronde stond hij vijfde, maar door wederom een valpartij werd hij teruggeslagen naar een achtste stek. De Boxtelaar hervond echter zijn ritme en passeerde verschillende rijders. Zodoende klom hij weer op naar de vijfde positie, genoeg voor brons. Maar de coureur achter Kay had ook nog een kans om op het podium te eindigen. Ondanks de druk, trok de Boxtelse rijder aan het langste eind. 

DOELEN

Kay was lyrisch over zijn eerste podiumplaats. ,,Het was een hele moeilijke baan, maar wel supermooi om op te rijden en ik heb plezier gehad. In de eerste manche was de start minder en moest ik vanaf een twintigste plaats terug naar voren komen. Ik werd nog derde en hield hiermee mijn kansen op het podium open. De betere start in de tweede manche maakte het makkelijker”, vertelt de motorracer. ,,Ik heb tot het einde gevochten. Alles loopt goed, zowel met het team als op Papendal”, verwijst hij naar het centrum voor Topsport en Onderwijs waar hij intussen ook woont. ,,Ik ben fit en het rijden gaat goed. Binnen het team willen we allemaal hetzelfde, zo bereiken we onze doelen.’’ 

In de tussenstand om het EMX125 Kampioenschap bezet Kay nu de derde plaats en staat slechts vier punten achter op nummer twee. De volgende wedstrijd wordt op 22 augustus verreden in Finland. 

OP DE FOTO: Het Boxtelse racetalent Kay Karssemakers (rechts op de foto) veroverde afgelopen weekend de derde plek van het dagklassement in de klasse EMX125 cc. Ook op de ranglijst is de top drie in beeld. (Foto: Eigen collectie).