Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Stoet aan bijzondere Citroëns door Liempde voor trouwdag

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Een konvooi van 22 Citroën HY’s zorgde zaterdag voor veel bekijks in Liempde. Het bleek te gaan om een verrassing van Tamara Koopman en haar broer en zus. Ouders Jan en Tineke uit Soerendonck vierden hun vijftigste trouwdag bij hun oudste dochter.

,,Voor iedereen was het huilen”, zegt Tamara. ,,Dat is vanwege de nostalgie, de herinneringen. En dan klinken die herkenbare toeters...” Haar ouders zijn vanaf het eerste uur betrokken bij de Nederlandse Citroën HY-club, die is opgericht in 1979. Ook bij de van oorsprong Soerendonckse Tamara is het leven met de wagens, bekend vanwege de kenmerkende golfplatenconstructie, met de paplepel ingegoten. ,,We gingen er altijd mee op vakantie. Dan sliepen we op drie canvasbedjes achterin. En om tien uur klonk het steevast: ‘Er is koffie’. Het was een beetje in hippiestijl”, vertelt de inmiddels Liempdse. ,,De club is in de tuin van mijn ouders in Soerendonck opgericht. Ieder jaar kwam iedereen samen, in het begin met negen wagens.”

PARKEREN

Hoewel ze er dus mee is opgegroeid, rijdt Tamara zelf geen Citroën HY. En dat was thuis nog wel een dingetje. ,,Mijn ouders zijn zware citrofielen (liefhebbers van Citroën - red.). Het is zelfs zo erg dat je bij hen thuis niet op de oprit mag parkeren als het geen Citroën is. Maar gelukkig vindt mijn vader onze jeep nog wel oké”, lacht Tamara.

Nog regelmatig helpt vader Jan andere leden met onderhoud aan hun wagens. ,,Die heeft daar veel ervaring mee opgedaan. Het gaat ook vaak om oude onderdelen waar iets mee is”, vertelt Tamara. 

Het idee om rond de trouwdag iets met de Citroën HY-club te doen, was ook zo geboren. ,,Ze zouden eerst met een stuk of drie bussen komen. Maar dat werden er dus 22. De club is nu ook fanatiek, zo vlak na corona. En het is ook wel bijzonder dat iedereen het zo heeft aangepakt. Normaal gesproken verzamelen de leden zich op een camperplaats of weiland. Ze rijden nooit in konvooi, dus het was uniek om mee te maken. Daarbij heeft de konvooileider ontzettend geholpen.” 

De chauffeurs verzamelden zich eerst bij café ‘t Groene Woud in buurtschap Kasteren voordat ze naar het huis van Tamara aan de Nieuwstraat reden. ,,De beste vrienden van mijn ouders bij die club, reden vooruit om zogenaamd ‘op visite’ te komen. Met een smoesje zijn ze vervolgens naar buiten gelokt. Dat was een fantastisch moment, waar we ook veel foto’s van hebben gemaakt.” 

Vervolgens trok de stoet naar Budel, nabij Soerendonck om daar het feest voort te zetten. Tamara gniffelt: ,,Ze zouden eigenlijk doorrijden.”

OP DE FOTO’S: Blij verrast zijn Jan en Tineke, de ouders van de Tamara Koopman die ervoor zorgde dat de Citroën HY-club naar Liempde kwam. (Foto’s: Gerard Schalkx en Tamara Koopman).

Konvooileider Marco Sales legt nog even de slingers goed op weg naar de ouders van Tamara. (Foto: Tamara Koopman).