Afbeelding

‘Waterwoud’ verrijst op de grens met Boxtel

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Op de grens van Boxtel met Schijndel aan de Hooge Beek moet een heus ‘waterwoud’ groeien. Ark Natuurontwikkeling, die ook elders in de natuurgebied De Geelders het gebied opnieuw vormt, schreef daarvoor in februari een bosontwerpwedstrijd uit. Die werd gewonnen door ingenieursbureau Van Nierop uit Riethoven. 

Momenteel is het gebied een landbouwperceel van twaalf hectare dat Ark vorig jaar aankocht en wil omtoveren tot ‘ecologisch waardevol waterwoud’. Hiermee wordt het aangrenzende natuurgebied De Geelders uitgebreid. 

Het project aan de Hooge Beek is onderdeel van het grotere Ark-plan ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’. Niet alleen in en rond De Geelders, waarvoor ook plannen aan de Savendonksestraat zijn, wil de organisatie natuur ontwikkelen. Maar ook in andere delen van Het Groene Woud, de verzamelnaam voor diverse natuurgebieden tussen ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg, moet er nat leembos bijkomen.

De ontwerpwedstrijd bracht maar liefst acht teams van landschapsontwerpers, ecologen en hydrologen uit heel Nederland op de been. Volgens de jury benutte het ontwerp ‘Waterwoud’ de potentie van de Hooge Beek het meest. Directeur en juryvoorzitter Jos Rademakers van Ark: ,,Dit ontwerp van Jac Hendriks, Guido Posthuma, Eric Schippers en Koen van Tongeren getuigt van een aangenaam pragmatisme. Niet alles is doorontworpen. Het ontwerp gaat uit van ‘de natuur haar gang laten gaan’ met interessante voorstellen om die natuurlijke processen sneller op gang te brengen.”

WATERLOOP

Een echt pluspunt is volgens de jury de visie op de Beeksche Waterloop, dat onderdeel zal uitmaken van het bos. Toch krijgen de ontwerpers ook huiswerk mee bij de verdere uitwerking ‘omdat De Geelders niet alleen nat, maar ook extreem droog kan zijn’, aldus het juryrapport. Komende tijd wordt het ontwerp omgezet in een inrichtingsplan. 

AFBEELDING: Een illustratie uit het winnende ontwerp Waterwoud van ingenieursbureau Van Nierop uit Riethoven.