Geen familie of partners, maar wel al jaren samen. Lia en Wim van de Langenberg organiseren samen de bingoavonden van de Boxtelse vereniging AquaVaria. Met de opbrengsten onderhoudt de club verschillende aquaria in drie verschillende Boxtelse verpleeghuizen. (Foto: collectie AquaVaria).
Geen familie of partners, maar wel al jaren samen. Lia en Wim van de Langenberg organiseren samen de bingoavonden van de Boxtelse vereniging AquaVaria. Met de opbrengsten onderhoudt de club verschillende aquaria in drie verschillende Boxtelse verpleeghuizen. (Foto: collectie AquaVaria). Foto: Collectie Aquavaria

Lia en Wim zijn niet meer weg te denken van bingoavonden

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Ze zijn niet meer weg te denken, de bingoavonden in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Zaterdag 24 juli viert de organiserende stichting AquaVaria, ook wel bekend onder de oude naam Daphnia, het 25-jarig bestaan van de gezellige activiteit. Dit gebeurt met een speciale kienmiddag die onder de bezielende leiding staat van Wim van de Langenberg én Lia van de Langenberg. 

,,Lia is niet mijn vrouw hoor. We zijn ook geen familie maar hebben toevallig dezelfde achternaam”, verklaart Wim (74) terwijl hij in gemeenschapshuis De Walnoot aan het Reginahof een kop koffie drinkt. 

De Boxtelaar hing zojuist een aantal posters op om bekendheid te geven aan de feestelijke bingomiddag. ,,Ik ben al 25 jaar betrokken bij de kienavonden en nam het stokje over van Jan van de Langenberg, destijds voorzitter van aquariumvereniging Daphnia. Op zijn ziekbed stelde hij me de vraag of ik de activiteit wilde overnemen met zijn dochter Lia.”

VERPLEEGHUIZEN

Wim dacht kort na over het verzoek: ,,Hij vroeg me vrijdag en de dinsdag erna was de bingo. Ik zei ‘ja’ en sindsdien organiseren Lia en ik het kienen. De opbrengst gaat naar stichting AquaVaria. Het geld dat we binnenhalen met de bingo gebruiken we voor het onderhoud van de negen aquaria die we in de verschillende Boxtelse verpleeghuizen hebben geplaatst. Er staan er vier in zorgexpertisehuis Liduina, vier in het Wereldhuis en één in wijkhuis Simeonshof.”

NOG TIEN JAAR

De reacties die Wim en de vrijwilligers die het aquariumonderhoud verzorgen krijgen, zijn positief. ,,Bewoners raken erg rustig en ontspannen van het kijken naar de vissen. Dat doet me goed en is mijn stimulans om door te gaan. Ik zei onlangs nog: ‘Ik teken voor tien jaar bij.’”

Ook de bingo zelf vindt Wim een goede tijdsbesteding: ,,Ik organiseer graag activiteiten waarbij mensen bij elkaar komen. Het is een ontspannend of voor sommige spannend samenzijn. Al moet ik eerlijk bekennen: ik vind bingo zelf niet leuk.”

Maar samen met Lia staat hij al 25 jaar paraat. ,,Als iemand betrouwbaar is, is het Lia. Ze past zelfs haar vakantie aan op het kienen zodat het elke week door kan gaan. Ik rijd nu ook wekelijks vanuit mijn vakantieadres in België naar Boxtel voor de bingo en het onderhoud van de aquaria. Inmiddels is mijn vrouw Elisabeth de penningmeester van het bingo en gaan we samen op en neer.”

DANNY EVERETT

De feestelijke bingomiddag op zaterdag 24 juli belooft nu al een succes te worden. ,,We hebben een nostalgische ronde waarin ik gebruik maak van een oude bingomolen en de prijzen boodschappen zijn, net als vroeger. Er is koffie met gebak voor alle deelnemers én we hebben een optreden van de Boxtelse zanger Danny Everett.”

De jubileumbingo duurt van 14.00 tot 17.00 uur plaats in gemeenschapshuis De Walnoot. Bingoboekjes zijn aan de deur te koop

OP DE FOTO: Geen familie of partners, maar wel al jaren samen. Lia en Wim van de Langenberg organiseren samen de bingoavonden van de Boxtelse vereniging AquaVaria. Met de opbrengsten onderhoudt de club verschillende aquaria in drie verschillende Boxtelse verpleeghuizen. (Foto: collectie AquaVaria).