Met een selectie van de meest spraakmakende foto's van toen, exposeert fotograaf Gerard Schalkx in D'n Liempdsen Herd tot 18 juli met een tentoonstelling over Ville de Tap in 1996. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Met een selectie van de meest spraakmakende foto's van toen, exposeert fotograaf Gerard Schalkx in D'n Liempdsen Herd tot 18 juli met een tentoonstelling over Ville de Tap in 1996. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Mensen ontmoeten elkaar weer rondom Ville de Tap

Algemeen Liempde (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Met de wollen trui van D’n Beste Frans prominent tussen de foto’s, is donderdag de tentoonstelling Ville de Tap geopend in D’n Liempdsen Herd. De expositie in het bezoekerscentrum van de fotograaf Gerard Schalkx blikt terug op het feit dat de Tour de France 25 jaar geleden Liempde aandeed. 

,,Dat vind ik nou het mooie aan zo’n tentoonstelling. Mensen kijken naar de foto en ontmoeten elkaar weer. ‘Van wie was dat er ook alweer eentje? En wie staat daarachter.’ Zo, snap je? Zo’n Tour door Liempde is natuurlijk maar enkele momenten. Het gaat mij veel meer om de mensen, die zie je hier voornamelijk op de foto’s staan.” 

Arnold van den Broek van de organiserende erfgoedstichting Kék Liemt illustreert dat nogmaals. ,,Kijk, ik sta hier rechtsachter. De man voor mij moest altijd blijven zitten. Die was dik boven de twee meter, dus werd die altijd op een stoel gezet.”

Ook zette Toon Voets, penningmeester van Ville de Tap in 1996, zette tijdens zijn bezoek nog een en ander recht. De veronderstelling was namelijk dat Liempde 25.000 gulden bij moest dragen om de Tour door Liempde te laten komen. ,,Het was echter 15.000 gulden!” Ook geen misselijk bedrag echter dat in een vloek en een zucht door de organisatie zelf bij elkaar was verzameld. 

EERSTE EXPOSITIE

Niet alleen voor Schalkx en de bezoekers is de Ville de Tap-expositie een bijzondere aangelegenheid: het is ook de eerste expositie die erfgoedstichting en -vereniging Kèk Liemt kan organiseren sinds dat de corona-regels zijn versoepeld. ,,Bovendien is het fijn dat wij hier gratis kunnen exposeren. Wij hebben ook meegeholpen met de restauratie van het bezoekerscentrum, dus toen hebben we af kunnen spreken dat we hier onze expositieruimte kunnen inrichten.”

Dat geeft de tentoonstelling ook voor Schalkx extra glans. ,,Ik was de eerste die hier exposeerde. Nu ben ik de eerste die na corona weer een tentoonstelling mag houden.”

***

Ville de Tap 1996 is nog tot en met zondag 18 juli gratis te bezichtigen in D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 tijdens openingstijden: dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00 en 16.00 uur. Op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 16.00 uur. 

OP DE FOTO: Met een selectie van de meest spraakmakende foto’s van toen, exposeert fotograaf Gerard Schalkx in D’n Liempdsen Herd tot 18 juli met een tentoonstelling over Ville de Tap in 1996. (Foto: Bas van den Biggelaar).