Er staat een bouwbord en de omgevingsvergunning is rond, nu moet de Raad van State nog een uitspraak doen. (Foto: Peter de Koning).
Er staat een bouwbord en de omgevingsvergunning is rond, nu moet de Raad van State nog een uitspraak doen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Administratief foutje oorzaak van vertraging Achter den Eijngel

Algemeen Woningbouw Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Het was een kleine, maar wel cruciale en vooral vertragende fout voor het realiseren van het bouwplan Achter den Eijngel. Het stukje natuur dat enkele jaren geleden bij de Heerenbeekloop is gerealiseerd, is nooit ingetekend op de officiële kaarten. De Raad van State vernietigde dus het bestemmingsplan voor het project van zo’n 65 woningen vanwege een verouderde situatie.

De ecologische verbindingszone (evz) is destijds door waterschap De Dommel gerealiseerd. Het waterschap heeft het stukje natuur rond de beek een kleine tien meter zuidelijker aangelegd dan de bedoeling was. Bij het maken van het bestemmingsplan voor Achter den Eijngel is Boxtel van die nieuwe situatie uitgegaan. Zij moest daarbij vijftig meter van de verbindingszone verwijderd blijven. 

Dat heeft Boxtel ook gedaan. Maar dat de evz op een iets andere locatie is komen te liggen, is nooit doorgevoerd op de provinciale kaarten. Volgens de oude ligging lag een klein deel van bouwplan Achter den Eijngel in ‘verboden gebied’. Daar is de hoogste bestuursrechter ook vanuit gegaan: die moest de officiële plattegronden toetsen en daarop staat nog de oude situatie. De rechter vernietigde daarom op 9 juni het bestemmingsplan.

Het lijkt slechts een administratieve fout, daarom had Boxtel nog aan de bestuursrechter gevraagd deze via een kleine omweg te repareren. De rechter vond het gebrek echter te ernstig en veegde het hele plan van tafel. Nu moet de gemeente een zogeheten herbegrenzingsprocedure starten. Oftewel zorgen dat de nieuwe situatie wordt ingetekend op de kaarten: het college van B en W verwacht dat dan het bestemmingsplan op orde is. 

IN GESPREK

Omwonenden en milieuvereniging Het Groene Hart hadden diverse andere bezwaren aan de rechter voorgelegd. Die werden 9 juni allemaal wel afgewezen. 

Maar nadat de nieuwe situatie op papier weer in orde is gemaakt, start ook de gehele bezwaarprocedure voor Achter den Eijngel opnieuw. De gemeente is nu in overleg met de projectontwikkelaars Hazenberg Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling, adviseurs en provincie wat er moet gebeuren rondom het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

OP DE FOTO: In februari werd er al een bouwbord geplaatst op de plek waar de woningen in Lennisheuvel moeten verrijzen. Dat bleek te prematuur: Boxtel moet opnieuw beginnen waardoor de realisatie van Achter den Eijngel fikse vertraging oploopt. (Foto: Peter de Koning).