Badmintonclub BC '80 mocht deze week weer voor het eerst trainen in sporthal De Dommel. Een van de leden die in actie kwam was Margot Blummel.
Badmintonclub BC '80 mocht deze week weer voor het eerst trainen in sporthal De Dommel. Een van de leden die in actie kwam was Margot Blummel. Foto: Hans Verberk

Huur accommodatie voor sportclubs deels kwijtgescholden

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Sportclubs die een accommodatie gebruiken van de gemeente Boxtel, hoeven over het eerste kwartaal van dit jaar geen huur te betalen. Zij hebben vanwege de coronamaatregelen namelijk niet van een sporthal of zwembad gebruik kunnen maken. De gemeente compenseert het verlies aan inkomsten, zo’n 7.800 euro, door gebruik te maken van de landelijke regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS).

Het gaat om amateursportverenigingen die een directe overeenkomst hebben met de gemeente. Clubs die de huur van de accommodatie aan een organisatie of een beheersstichting betalen, kunnen ook gebruikmaken van de TVS, maar deze aanvraag loopt dan via die partijen. 

Alleen door de huur kwijt te schelden, komt de gemeente in aanmerking voor de compensatieregeling van het Rijk. De tegemoetkoming is ook voor verenigingen die actief zijn met buitensport. Hiervoor wordt echter niet de gehele huur vergoed, maar ‘slechts’ 75 procent. Voor binnensportaccommodaties geldt een volledige teruggave, mits er genoeg geld in het landelijke potje zit. Is dat niet zo, dan krijgt de gemeente in elk geval de helft van het kwijtgescholden bedrag terug. In het ergste geval kost het Boxtel dus zo’n 3.900 euro. Boxtel heeft vorig jaar ook nog twee keer gebruik gemaakt van de TVS.

Alle betreffende sportclubs hebben van de gemeente bericht gehad dat zij geen huur hoeven te betalen over de eerste drie maanden van dit jaar.

OP DE FOTO: Sportverenigingen zoals badmintonclub BC ‘80 hebben in de eerste helft van dit jaar niet binnen kunnen sporten. En dus hoeven zij geen huur te betalen. (Foto: Hans Verberk).