Fien Bleuming bij haar hok met duiven en kuiken.
Fien Bleuming bij haar hok met duiven en kuiken. Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

DUIVEN ARMANDO EN SARA BROEDDEN BIJZONDER SCHEPSEL UIT

Fien compleet verrast door kuiken...

JAN HERMENS

Een verrassingsei. Zo mag het exemplaar gerust genoemd worden dat Fien Bleumink (10) in het nest van haar postduiven Armando en Sara legde. Het kwam van supermarkt Jumbo. Fien had nooit durven dromen dat haar duiven een kippenkuiken uit zouden broeden, maar het gebeurde toch echt...

Het kippenei was bedoeld om te voorkomen dat de duiven bleven leggen. Een nep-ei biedt dan soelaas, maar dat was kapot gevallen. Dus legde Fien een eitje uit de supermarkt onder haar postduiven. En tot ieders verbazing kwam het maandag uit. De Boxtelse dierenliefhebster is blij met het donzige kuikentje. ,,Het was een biologisch ei", weet Fien. ,,Bij biologisch gehouden kippen loopt blijkbaar een haan", vult moeder Rachel aan. Fien: ,,Mijn zus vond ooit een verdwaalde, geringde postduif. We hebben de vogel teruggegeven aan de eigenaar. Als beloning kregen we Armando en Sara."

Het duo let goed op 'hun' jong. Het tweetal is erg tam, maar nu het zorgdraagt voor het gele donsbolletje is daarin wat veranderd. Vooral bij Armando: wie zich te dicht bij het hok waagt, kan een uitval verwachten. Het kuiken voelt zich goed thuis. Het stapt prinsheerlijk door het hooi. (Foto: Bas van den Biggelaar).